RAVNATELJ RIJEČKOG MMSU

Slaven Tolj o spaljivanju Kožarićevog 'Stoga sijena' u Rijeci: Zastrašujuće je do koje mjere rušilačka energija može biti moćna

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 13.01.2020 09:07
  • Objavljeno 13.01.2020 u 08:41
Slaven Tolj o uništavanju Kožarićeve instalacije 'Stog sijena' u Rijeci

Slaven Tolj o uništavanju Kožarićeve instalacije 'Stog sijena' u Rijeci

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletić/Pixsell

Ravnatelj riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Slaven Tolj u nedjelju je osudio uništenje umjetničkog rada Ivana Kožarića 'Stog sijena' postavljenog na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske u Rijeci te je najavio da će se potruditi da se ta instalacija ponovno postavi.

'Žao mi je što je uništen Kožarićev rad. Izazivao je polemike i rasprave od trenutka postavljanja i dobro je da umjetnost izaziva pažnju i otvara diskusiju. Ali nije dobro kad se umjetničke instalacije uništavaju', naveo je Tolj u priopćenju za medije.

Ističe da je Kožarićev rad bio dio programske cjeline 'Doba moći' te da je njegov smisao bio pobuditi pažnju, simbolizirati odnos ruralno-urbano, propitati spremnost urbane Rijeke na toleranciju prema neočekivanoj ruralnoj pojavi usred grada. Dodaje da su i komentari koji su se pojavili, rasprave koje je instalacija potakla bili dobri, kritični, zanimljivi, ozbiljni, pa i duhoviti.

'No, kratko su trajale jer očito je netko imao posve destruktivnu motivaciju i osjećao krajnju netrpeljivost prema stogu sijena u gradu. U najmanju ruku je neobično vidjeti, da ne kažem zastrašujuće, do koje mjere rušilačka energija može biti moćna.'

Tolj je naveo da će teme koje će u programskom pravcu 'Doba moći' donijeti i otvarati projekt Europske prijestolnice kulture biti ogledalo za suočavanje ne samo s prošlošću, nego i sa suvremenošću koju živimo te da je ovo, nažalost, jedan od takvih trenutaka.

'Uvjeren sam da je svima koji su o ovom Kožarićevom radu proteklih dana govorili iz bilo koje pozicije, ovaj čin uništenja skulpture gorak. I zato osuđujem ovo krajnje uništavanje i besmislenu destrukciju.'

Zapaljena skulptura od Ivana Kožarića, Stog sijena

Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

Tolj je još naveo da je muzej u kontaktu s obitelji Ivana Kožarića, koja je također zaprepaštena uništavanjem instalacije. 'Ivan Kožarić je umjetnik koji ima 98 godina i iz poštovanja prema njegovoj umjetničkoj veličini potrudit ćemo se ovu instalaciju iznova postaviti', istaknuo je Slaven Tolj.

Skulpturalna instalacija Ivana Kožarića 'Stog sijena', koja je u četvrtak postavljena u riječkom gradskom središtu, u subotu oko 22 sata je zapaljena, a požar, koji je uništio instalaciju, je oko 23 sata ugašen.

U požaru nitko nije ozlijeđen, materijalne štete na okolnim objektima nije bilo, a kriminalistička istraga traje.

'Stog sijena' je postavljen kao dio programskog pravca 'Doba moći' projekta Europske prijestolnice kulture (EPK), a predviđeno je da do veljače simbolički označava 'početak žetve' kulturnih događanja u godini EPK.

Kožarićeva 'privremena skulptura' načinjena je od bala sijena, a na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske postavio ju je Muzej moderne i suvremene umjetnosti, uz potporu obitelji Kožarić i gradskog Komunalnog poduzeća, čiji su djelatnici izradili stog.

To je ponovna izvedba Kožarićeve instalacije, prvi put postavljene u Dubrovniku ispred Kneževa dvora u okviru izložbe 'Otok' 1996. godine.

'Stog sijena' Ivan Kožarić

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

U Rijeci se rad predstavlja kao prva u nizu umjetničkih intervencija u javnom prostoru u sklopu projekta 'Izvrnuti džep', unutar kojeg umjetnici i kustosi preobražavaju i personaliziraju urbane lokalitete, integrirajući umjetnost u rutinu svakodnevice, s naglaskom na pitanjima gostoprimstva i tolerancije, navodi Rijeka 2020.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!