NOVE AKVIZICIJE

Vrijedni Bukovac i Šulentić u zbirci Moderne galerije

11.11.2011 u 11:42

Bionic
Reading

Moderna galerija predstavila je izložbu novih slika i skulptura u sklopu stalnog postava, nazvanu 'Nove akvizicije'

Prikupljeno je više od pedeset djela, od druge polovice 2010. godine do danas. Svakako najzanimljivija slika jest portret 'Duje Karamana' što ga je 1884. naslikao Vlaho Bukovac. Moderna galerija uspjela ga je otkupiti za 20 tisuća eura iako bi po važnosti, ali i veličini platna, djelo na tržištu vjerojatno postiglo cijenu od 90 tisuća eura, objašnjava kustosica Biserka Rautar-Plančić.

'Ovaj Bukovac za nas je od neprocjenjive važnosti i sretni smo što smo ga dobili. Vrijednu darovnicu dobili smo i od sina skladateljice i plemkinje Dore Pejačević, Theodora Lumbea, koji nam je prepustio portret svoje majke. Nju nije upoznao jer je umrla mjesec dana nakon njegova rođenja, a prepustio nam je sliku vjerujući da ona ima veće značenje za Hrvatsku nego za njegovu djecu. Autor je Maksimilijan Vanka, a naslikao ju je davne 1917. godine', kaže kustosica.

Galerija je otkupila i Bukovčevu skicu glave Krista iz 1905, kao i 'Mladića sa slamnatim šeširom' Bele Čikoša Sesije.

Zlatko Keser darovao je čak 22 djela galeriji, no izložili su ih samo nekoliko jer za sve nije bilo dovoljno mjesta. Karlo Mijić ostavio je nekoliko slika i crteža. Zanimljivo je da je tijekom restauriranja slike 'Dječak' (1940) iz fundusa galerije otkrivena nova sliku Mirana Makanca, 'Mrtva priroda'.

Skulpturu 'Melankolija' Frane Cote darovala je vlasnica. Portreti Zlatka Šulentića također se mogu pogledati, ali i 'Glava žene' Ksenije Kantoci (dozvola vlasnika za novi odljev).

Suvremeni autori svoje radove su darovali. Među njima su poznata slikarica-grafičarka Nevenka Arbanas, mlađa kolegica Anabel Zanze, Bane Milenković, Petar Ujević...
'Nove akvizicije' smještene su na prvom katu Moderne galerije koja se ispraznila nakon što je stotinu umjetnina otišlo na izložbu u Ulm u listopadu.