DRUGO IZDANJE

Vladan Švacov: Svečana promocija knjige na ADU-u Zagrebu

05.05.2018 u 15:47

Bionic
Reading

U velikoj dvorani Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu u utorak 8. svibnja bit će predstavljeno drugo izdanje knjige Vladana Švacova Temelji dramaturgije. Knjigu će predstaviti urednici izdanja prof. dr. Sibila Petlevski i dr. sc. Goran Pavlić, a pridružit će im se dr. sc. Vjeran Zuppa, prof. emeritus i dr. sc. Bojan Marotti

Vladan Švacov – dramaturg, dramatolog, redatelj, sveučilišni profesor i reformator nastavnoga programa, doktor filozofije, germanist i znalac klasične filologije – godine 1976. objavio je knjigu Temelji dramaturgije, koju se i danas smatra ključnim djelom hrvatske teatrologije i prvim cjelovitim pristupom teorijskim problemima dramaturgije u nas.

Više od četrdeset godina nakon prvoga izdanja, Temelji dramaturgije Vladana Švacova ostaju rijedak primjer filozofski fundirane studije u kontekstu hrvatske teatrologije, stoji u priopćenju. Iako je u posljednjih dvadeset godina teatrološko polje obogaćeno mnogim relevantnim izdanjima, koja obiluju filozofskim uvidima, integralni pothvati sa čvrstom filozofskom perspektivom su rijetkost.

Posebnost Švacova pristupa sposobnost je rekontekstualiziranja odnosa kazališne prakse prema praksi življenja, pri čemu je u antropografiji antičke drame vidio priliku za raspravu o ključnim riječimacivilizacije zapadnoga kruga. Vladan Švacov do novih spoznaja dolazi na istom terenu na kojem su za sebe i na svoj način prije njega istraživali Branko Gavela, pa i Josip Kulundžić.

Peto izdanje Osnova teorije filma Ante Peterlića i drugo izdanje Temelja dramaturgije Vladana Švacova predstavljaju nastavak iznova pokrenute izdavačke djelatnosti  Akademije dramske umjetnosti u suradnji s Hrvatskom sveučilišnom nakladom i pod novim vizualnim identitetom za koji su zaslužne dizajnerice iz kreativnog kolektiva OAZA (Roberta Bratović i Maša Poljanec), pobjednice Natječaja za oblikovanje vizualnih standarda izdavačke djelatnosti Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu / identitet biblioteke ADU, provedenog od strane Hrvatskog dizajnerskog društva.