HNK U ZAGREBU

Vlada prihvatila izmjene zakona bez javne rasprave

12.09.2013 u 13:20

Bionic
Reading

Na današnjoj sjednici Vlade RH, raspravljalo se o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kazalištima, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona te je prijedlog Ministarstva kulture jednoglasno podržan. Dok zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin smatra da je prijedlog Zakona trebalo povući iz procedure zbog neregularnosti, ministrica kulture Andrea Zlatar ponudila je objašnjenje spornih dopuna

Na današnjoj sjednici Vlade RH raspravljalo se o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kazalištima, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona. Zakon je na sjednici jednoglasno podržan.

Podsjetimo o kojim je točkama bila riječ.

'Predmetnim Nacrtom prijedloga zakona, koji je izradilo i Vladi Republike Hrvatske dostavilo Ministarstvo kulture, predlaže se da Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu dobije status nacionalnog kazališta.

Također, predlaže se da intendanta Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu imenuje i razrješava Vlada Republike Hrvatske, na zajednički prijedlog ministra kulture i gradonačelnika Grada Zagreba, s tim da ukoliko se ne utvrdi zajednički prijedlog, intendanta imenuje i razrješava Vlada Republike Hrvatske na prijedlog ministra kulture.

Osim toga, propisuje se i način imenovanja i razrješenja vršitelja dužnosti intendanta.

Predloženim se zakonom određuje i sastav kazališnog vijeća javnog kazališta i javne kazališne družine, na način da imaju pet ili sedam članova, od kojih većinu imenuje predstavničko tijelo osnivača, da se najmanje jedan član bira iz redova kazališnih umjetnika, a jedan iz redova svih zaposlenika (usklađivanje sa Zakonom o radu kojim je propisano da jedan član tijela upravljanja ustanove mora biti predstavnik radnika).Određuje se da se kazališno vijeće može konstituirati kada je imenovana većina njegovih članova, a propisuju se i ovlasti kazališnog vijeća.'
Na jučerašnjoj tematskoj sjednici Odbora za kulturu zagrebačke Gradske skupštine raspravljalo se o funkcioniranju Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a ,naravno, potaknulo se i pitanje dopuna i izmjena Zakona o kazalištu.

Zamjenica gradonačelnika Zagreba Vesna Kusin smatra da se Prijedlog zakona trebao povući iz bilo kakve procedure.

'Prva verzija Zakona prošla je javnu raspravu i oborili su je stručnjaci iz kazališne struke, zatim je bila predložena druga verzija koja je isto prošla javnu raspravu i upućena je na saborsku proceduru. Danas shvaćamo da treća verzija Zakona po kratkom postupku ide na Vladu i u proceduru bez javne rasprave', objasnila je Kusin.

Zamjenik ministrice Berislav Šipuš kazao je da sve ostaje isto kao u prijedlogu koji je u svibnju bio na javnoj raspravi.

'Ovo što smo sada poslali na Vladu uz zamolbu da ide na hitnu proceduru, ali mora proći sve saborske odbore', zaključio je Šipuš.

Objašnjenje spornih izmjena dala je danas ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

'Do posljednjih izmjena došlo jer se zadnjih šest mjeseci vodila rasprava, a mi sad imamo dopune. Prvi nacrt zakona prošao je proceduru, međutim nije bio izglasan zbog prioriteta u Saboru. Ovim današnjim dopunama koncentriramo se na činjenicu koja se pokazala kao pravni vakuum, na stavku da je imenovanje intendanata moguće uz dogovor Vlade i gradonačelnika. Osnova je i dalje dogovor, no ako ne postoji dogovor, ministar kulture ima pravo predložiti kandidata. Dosadašnji zakon pokazao je stvarno pravni vakuum', kazala je ministrica Zlatar Violić.