KULTURNA DIPLOMACIJA

Vlada predlaže ukidanje Zaklade Hrvatska kuća - Croatia House

25.03.2016 u 16:33

Bionic
Reading

Na mrežnoj stranici e-savjetovanja, središnjem portalu RH za savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, objavljen je Nacrt prijedloga zakona o prestanku važenja Zakona o zakladi Hrvatska kuća - Croatia House u kojemu se predlaže ukidanje zaklade

‘Zaklada Hrvatska kuća - Croatia House osnovana je Zakonom o Zakladi Hrvatska kuća - Croatia House (Narodne novine br. 123/13) s općekorisnom svrhom da, po uzoru na slične institucije u nekim europskim zemljama, financijski, stručno i organizacijski u inozemstvu putem svojih predstavništava, centara za kulturu i na drugi način promiče hrvatsku kulturu, umjetnost i jezik, te kulturnu baštinu.

Međutim, od svojeg osnivanja do danas ova Zaklada nije uspjela ostvariti svrhu radi koje je osnovana, imajući u vidu, prije svega, da je od samog osnivanja raspolagala sa sredstvima koja nisu ni približno dostatna za predviđene njezine aktivnosti, a izdvajala su se temeljem Zakona o Zakladi Hrvatska kuća - Croatia House svake godine iz dijela prihoda od igara na sreću prema Uredbi o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načina raspodjele dijela prihoda od igara na sreću.

Zaklada nema zaposlenika, već određene administrativne i stručne poslove za potrebe Zaklade obavljaju državni službenici u središnjem tijelu državne uprave nadležnom za vanjske poslove i središnjem tijelu državne uprave nadležnom za kulturu.

Slijedom navedenoga, Zaklada nije de facto započela samostalno funkcionirati, a nema ni imovine za ostvarivanje općekorisne svrhe radi koje je i osnovana. Svi projekti koji su organizirani putem Zaklade mogu se, prema potrebi, realizirati od strane središnjih tijela državne uprave nadležnih za kulturu i vanjske poslove. Međunarodni programi i projekti koje je provodila Zaklada preklapaju se sa djelokrugom ministarstva nadležnog za kulturu u području međunarodne suradnje, tako da će se sredstva namijenjena za ovu svrhu iz dijela prihoda od igara na sreću usmjeriti na sufinanciranje programa međunarodne suradnje u djelokrugu središnjeg tijela državne uprave nadležnog za kulturu. Na ovaj način pridonijet će se racionalizaciji u obavljanju poslova, radi čega se predlaže prestanak rada navedene Zaklade.

Iz svih navedenih razloga, predlaže se donijeti Zakon o prestanku važenja Zakona o Zakladi Hrvatska kuća - Croatia House, nakon kojeg će se po službenoj dužnosti pokrenuti postupak prestanka zaklade od strane središnjeg tijela državne uprave nadležnog za poslove opće uprave iz razloga što zaklada neće više imati sredstava za svoj rad osigurana na način kako je prethodno navedeno, stoji u točki 1 nacrta, naslovljenoj ‘Ocjena stanja’, kako prenosi Teatar.hr

Ističe se i u nacrtu prijedloga da se ‘određuje se da će se preostatak zakladne imovine koji čine novčana sredstava uplatiti u državni proračun Republike Hrvatske, s obzirom da su ta sredstava i osigurana iz državnog proračuna’.

E-savjetovanja možete posjetiti na ovom linku

Zaklada Hrvatska kuća osnovana je 'kako bi promicala hrvatsku kulturu, umjetnost, povijest, hrvatski jezik i kulturnu baštinu u inozemstvu, Zaklada Hrvatska kuća - Croatia House na najbolji način spaja diplomaciju i kulturu, kroz sustavnu prezentaciju hrvatske kulture i umjetnosti širom svijeta. Hrvatska diplomacija, kao i druge institucije i do sad su koristile kulturu kao snažno sredstvo nacionalne promocije i izgradnje pozitivnog imidža Hrvatske, ali nije bilo sinergije i sustava koji bi u konačnici donio prepoznatljivi rezultat. I upravo zato je osnovana Zaklada 'Hrvatska kuća – Croatia House', da bi koordinirala sve aktivnosti promocije hrvatske kulture putem diplomatsko-konzularnih predstavništava i kulturnih centara', može se pročitati na stranicama Ministarstva vanjskih poslova.

Zakladu je vodio Upravni odbor, koji je imenovala 2014. Vlada Zorana Milanovića te je za predsjednicu Odbora izabrana Sandra Sekulić, dok su članice Danijela Barišić, dr. sc. Vesna Cvjetković, Tamara Perišić i mr. sc. Daniela Petričević Golojuh, objavljeno je na stranicama Ministarstva kulture

Zakladu je projekt iz mandata ministrice Andree Zlatar Violić, koja je 2013. uputila prijedlog zakona o osnivanju ove institucije. Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić naglasila je tada da se promocija nacionalne kulture i u nizu drugih europskih zemalja odvija putem posebnih pravnih osoba osnovanih u tu svrhu, a kao primjer je navela Francuski institut u Parizu, Estonski institut, Poljski kulturni institut te Institut Adama Mickiewicza u Varšavi.

Kazala je da će nova zaklada biti stožerna institucija za međunarodnu promociju hrvatske kulture te da će istodobno biti od pomoći Hrvatima izvan Hrvatske.

Čini se da tako ne misle u aktualnoj Vladi Tihomira Oreškovića koja sada pokreće ukidanje Zaklade Hrvatska kuća - Croatia house. Zanimljivo će biti vidjeti kako će ministri kulture Zlatko Hasanbegović i vanjskih poslova Miro Kovač objasniti odluku ukidanja ovog projekta.

S druge strane, kao i s mnogo drugih projekata iz Kukuriku-mandata, i sa Zakladom Hrvatska kuća je bilo problema u prezentaciji i pokretanju projekta koji je iniciran 2013. Kako je tportal.hr svojedobno pisao, 'pozivu Ministarstva kulture da iznesu mišljenje i primjedbe o Nacrtu prijedloga Zakona o Zakladi Hrvatska kuća odazvalo se samo četvero zainteresiranih – ravnateljica Male scene Vitomira Lončar i bivša djelatnica MK Nina Obuljen, zatim Savez udruga Clubture, koji okuplja 39 udruga (među njima i čuveni kustoski kolektiv WHW, zatim Kontejner, Kulturtreger, Labin Art Express i Centar za dramsku umjetnost) te Kinološki savez koji je jedini s oduševljenjem pozdravio prijedlog, vidjevši u toj inicijativi mogućnost za prezentaciju autohtonih hrvatskih - pasa'.