LJETNE IGRE

Više od 70 izvedbi i 2.000 umjetnika u Dubrovniku

01.07.2010 u 15:01

Bionic
Reading

Dubrovačke ljetne igre, koje se tradicionalno održavaju od 10. srpnja do 25. kolovoza, i ove godine će okupiti više od 2.000 umjetnika iz svih zemalja

Podizanje festivalske zastave 10. srpnja označit će početak glazbeno-scenske manifestacije koja će i ove godine trajati 47 dana. Do 25. kolovoza, na desetak scenskih i ambijentalnih lokacija renesansnog grada Dubrovnika održat će se više od 70 dramskih, glazbenih, plesnih, likovnih i opernih izvedbi.

Od premijernih dramskih naslova bit će praizvedena drama 'Spašeni' (31. srpnja) hrvatskog dramatičara i romanopisca Tomislava Zajeca u režiji zagrebačke redateljice Franke Perković te Gogoljevo dramsko djelo 'Revizor' (21. kolovoza) u režiji slovenskog redatelja Jerneja Lorencija

Predstava 'Hamlet' i ove godine na festivalskom programu

Drama 'Spašeni' (2009) Tomislava Zajeca posljednji je dio trilogije koji uz ovo djelo sačinjavaju drame 'Dorothy Gale' (2007) i 'Astronauti' (2008). Donosi priču o devetero ljudi koji se isprva susreću u trenutku prometne nesreće, a zatim točno godinu dana nakon tog događaja, gdje ih zatičemo kako se bore s posljedicama nesreće, ali i onim što jesu. Glumački tim čine Aleksandra Stojaković, Silvio Vovk, Nataša Dangubić, Franjo Dijak, Milka Podrug Kokotović, Vlatko Dulić, Filip Juričić, Bojan Navojec i Nikša Butjer.

Drama 'Revizor' Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, utemeljitelja modernog ruskog realizma na pozornicu postavljaju Vili Matula, Nina Violić, Karla Brbić, Jadranka Đokić, Sreten Mokrović, Doris Šarić – Kukuljica, Filip Nola, Robert Ugrina, Jan Kerekeš, Edvin Liverić .

Od repriznih izvedbi festivalska publika imat će priliku pogledati prošlogodišnje festivalske premijere: Shakespeareovog 'Hamleta' u režiji Ivice Kunčevića i Vojnovićevu jednočinku 'Na taraci' u režiji Joška juvančića, te najbolju predstavu u Držićevoj godini Kunčevićevog 'Skupa'.

I ove će godine u sklopu glazbenog programa nastupati istaknuti umjetnici iz cijeloga svijeta. Glazbeni program otvara Orffova 'Carmina Burana' u izvedbi Zagrebačke filharmonije, Akademskog zbora 'Ivan Goran Kovačić'  i solista Ivane Kladarin, Dalibora Jenisa i Xaviera Sabate 11.srpnja ispred crkve sv. Vlaha. Koncert je posvećen nažalost prerano preminulom maestru Šuteju koji je imao veliku želju da izvođenje tog dijela postane tradicija na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Kraj Igara obilježit će nastup Dubrovačkog simfonijskog orkestra i maestra Repušića koji će predstaviti niz najboljih mladih hrvatskih solista i gosta Denisa Kozhuhkina, pobjednika ovogodišnjeg natjecanja Queen Elisabeth u Belgiji.

Među brojnim koncertima treba izdvojiti najboljeg kontratenora današnjice Max Emmanuela Cenčića, flamenco show u izvedbi Tomatito sexteta 'Aguadulce', jazz koncert Jacky Terrasson Tria, Australski komorni orkestar, Stefana Milenkovicha i Edina Karamazova. Od klavirskih majstora nastupit će ruski umjetnici Nikolai Lugansky i Boris Berezovsky, a publiku očekuje i zajednički nastup pijanista Martine Filjak, Alexandra Ghindina i Gottlieba Wallischa.

Igre nastavljaju i s produkcijom komornih opera pa je tako na repertoaru premijera opera 'La Serva Padrona' i 'Schulmeister' u izvedbi slavnog tenora Giorgia Suriana, sopranistice Valentine Fijačko i Varaždinskog komornog orkestra. Treba istaknuti i nastup srpskog tenora Zorana Todorovicha u pratnji pijaniste Fabia Vettraina kao i kinesku sopranisticu Hui He u pratnji pijanistice Vesne Podrug.

Popratni program Igara kao i svake godine nudi zanimljiva događanja. Festival igranog filma u Puli i Dubrovačke ljetne igre prikazat će čak šest filmova u suradnji s kinematografima Dubrovnik, a ulaz na posljednji film, dobitnika Zlatne arene, bit će besplatan. Posjetitelji Igara također će moći uživati u izložbi dubrovčanina Josipa Pina Trostmann.