SA(N)JAM KNJIGE

Više od 200 autora stiže u Pulu

15.11.2012 u 14:22

Bionic
Reading

Pulski Sa(n)jam knjige koji ove godine slavi punoljetnost otvara se 30. studenoga i traje do 9. prosinca. U više od 70 programa sudjelovat će gotovo 200 autora: književnika, povjesničara, publicista, esejista, prevoditelja, glazbenika, glumaca, likovnih umjetnika, knjižničara, urednika i književnih kritičara

Prvi put u svojoj povijesti Sajam će imati 'noćno otvaranje': vrata će otvorit u petak, 30. studenoga u 18 sati.

Izlagat će više od 230 nakladnika, s više od 20.000 naslova, a popusti će sezati od 20 do 50 posto.

Slojeviti program Sajma sadržava programe posvećene središnjoj temi – Mediteran: Bijelo i Crno more, Druga obala / L’altra costa, Kradljivci mora, Bertijev program: ljubav na drugi pogled, zatim autorima iz regije (Autori iz susjedstva), stručne skupove namijenjene prevoditeljima, knjižničarima, urednicima i dizajnerima (Sa(n)jam knjige u knjižnici, osnivanje Europskog instituta za književno prevođenje, (Ne)vidljiva knjiga), okrugle stolove (Sloboda izbora, Okrugli stol o obaveznom primjerku, Istanbul viđen očima pisca i Tribina Hrvatskog radija: Sloboda govora na Mediteranu), programe posvećene esejistici i publicistici (Razgovor iza zavjese), istarskim autorima i temama (Istra ispod kore), najnovijim naslovima hrvatskih izdavača (Suton uz knjigu), te mnogobrojne popratne programe.

Svaki dan Sajma započet će uobičajeno s Doručkom s autorom, uz nezaobilaznog Voju Šiljka.Programski odbor koji sačinjavaju Marta Andrić, Ljiljana Avirović, Vladislav Bajac, Ana Bogišić, Ekrem Čaušević, Mauricio Ferlin i Miodrag Kalčić središnju temu Mediterana prepoznao je kao pogled s dviju obala: turske i talijanske.

'Suvremena turska literatura i kultura još uvijek su nam daleke i uvjereni smo da će se to promijeniti nakon ovog Sajma, jer suvremena turska književna scena zaslužuje pažnju, ne samo zbog teme koju imamo ove godine. Ovaj program ne bismo uspjeli napraviti bez izvrsnih hrvatskih turkologa Marte Andrić i Ekrema Čauševića, turskih književnih agentica Nermin Mollaoglu i Ayser Ali te pomoći Veleposlanstva Turske u Zagrebu', istakli su organizatori Sajma.

U Puli će bit održana i izložba legendarnog turskog fotografa Are Gülera.

Tursku literarnu scenu predstavljaju: u Hrvatskoj prevođena Ayfer Tunç ('Noć zelene čarobnice'), nagrađivani i kontraverzni Murat Uyurkulak, scenarist i pisac Emrah Serbes, Nedim Gürsel, prevođen na mnoge jezike, značajan turski književnik i znanstvenik koji živi u Parizu i Ece Temelkuran, poznata turska novinarka i publicistkinja.

Veliku skupinu talijanskih autora predvodi legendarni Claudio Magris, a talijanski program nazvan je Druga obala označavajući koliko je Hrvatskoj bliska i važna talijanska kultura.

U okviru konferencije osnivanja Europskog instituta za književno prevođenje, koji se inspirira čuvenom SETL (Scuola Europea di Traduzione Letteraria) iz Torina, a koju je već prije više od dvadeset godina osnovala Magda Olivetti, poznata i mnogo puta nagrađivana prevoditeljica s njemačkog na talijanski, predviđen je bogat program usmjeren na predstavljanje svijeta knjige i književnoga prevođenja koji čine autor, prevoditelj, urednik, nakladnik i izlagač.

U tu svrhu će se održati veliki okrugli stol naslovljen 'Stvaranje knjige: od rukopisa do prijevoda'. U radu okrugloga stola sudjeluju talijanski pisci: Claudio Magris, Luca Doninelli, Enrico Palandri, Iole Zanetti, Paolo Rumiz, Giorgio Pressburger koji će o stvaranju knjige razgovarati s prevoditeljima, izdavačima i urednicima (Ernesto Franco, Oliviero Ponte di Pino, Giuliano Geri, Seid Serdarević, Silvio Forza).

Ni ove godine neće nedostajati autora iz regije ili kako ih pulski Sajam zove 'autora iz susjedstva' te u goste stižu Dževad Karahasan, Radoslav Petković, Boris Pahor, Dragan Velikić i Andrej Nikolaidis.U popratnom programu bit će izvedena glazbeno-kazališna predstava 'Žuta dunja', djelo koje će izvesti autor teksta Paolo Rumiz, popraćen čuvenim talijanskim orkestrom koji vodi Alfredo Lacosegliaz sa svojim odličnim sviračima i kantorima.

Prvi put na Sajmu bit će održana radionica za mlade dizajnere na temu oblikovanje knjige, a vodit će je njemački dizajner Andreas Topfer.

U Pulu dolaze i Utorkaši & prijatelji, splitski krug koji čine Jurica Pavičić, Ante Tomić, Boris Dežulović, Ivica Ivanišević, Zlatko Gall, Renato Baretić, Alem Ćurin i Davor Štambuk, a predstavit će knjigu 'Naš Mosor', posvećenu svom prerano preminulom prijatelju, splitskoj novinarskoj legendi Miloradu Bibiću Mosoru.

Kao i svake godine u sklopu Sajma bit će dodijeljena nagrada Kiklop, a za sada je jedino poznato da je Kiklopa za životno djelo dobio kultni književnik Mirko Kovač.

Više informacija potražite na internetskim stranicama.