NAKON DVA MJESECA

Vinko Brešan: Završeno snimanje novog filma 'Koja je ovo država!'

15.02.2018 u 19:57

Bionic
Reading

Snimanje novog dugometražnog igranog filma redatelja Vinka Brešana i scenarista Mate Matišića, 'Koja je ovo država!' završilo je u četvrtak u Zagrebu, nakon gotovo dva mjeseca

Struktura te crne komedije temelji se na tri priče čiji su nosioci General, Ministar i bijesni umirovljenici. Njihova povezanost otkriva se tijekom filma, a zaplet počinje nakon što se Ministar, koji je došao položiti kamen temeljac za novo krilo kaznionice, zaključa u zatvorsku ćeliju i ne želi izaći.

Sama priprema za realizaciju filma trajala je oko dvije godine, a u projektu bilo je angažirano više od 200 ljudi, izvijestio je producent Interfilm.

Uz Interfilm, producirali su ga Orka Production Studio iz Varšave i Zillion film te poduprijeli Hrvatski audiovizualni centar, Poljski filmski institut, Filmski centar Srbije, Poljska televizija, Eurimages i EU fond Kreativna Europa - MEDIA.

Pri donošenju odluke o sufinanciranju tog filma, umjetnički savjetnici HAVC-a ustvrdili su kako je njegov scenarij "pun originalnih motiva i apsurdnih, nadrealnih prizora kojima se nemoguće prestati smijati'.

'Priča je duboko naša, no likovi i situacije toliko su univerzalne i neočekivane, da bi ovaj film mogao postati i naš najjači filmski izvozni proizvod u europskim i svjetskim kinima', ocijenili su, dodavši da bi mogao imati i uspješnu festivalsku karijeru.

Riječ je o trećoj suradnji Brešana i Matišića, nakon filmova 'Nije kraj' i 'Svećenikova djeca'. Brešanu, redatelju nekih od najnagrađivanijih i najgledanijih filmova od samostalnosti Hrvatske - 'Kako je počeo rat na mom otoku', 'Maršal' i 'Svećenikova djeca' koje je u hrvatskim kinima pogledalo više od 600 tisuća ljudi, to je šesti dugometražni uradak.

Glume Krešo Mikić, Lazar Ristovski, Nikša Butijer, Zdenko Jelčić, Mate Gulin, Slobodan Milovanović, Sebastian Cavazza, Branko Cvejić, Dražen Kuhn, Goran Grgić, Goran i Bojan Navojec, Goran Bogdan, Luka Dragić, Alma Prica, Mladen Čutura, Vedran Mlikota, Slaven Knezović, Ksenija Marinković, Iva Mihalić, Pjer Meničanin, Milan Pleština, Nermin Omić, Zvonimir Sunara Suki i mnogi drugi.

Iz Interfilma napominju i da predsjednika Hrvatske glumi 'ikona europskog umjetničkog filma', poznati poljski glumac Daniel Olbrychski.

Direktor fotografije je Branko Linta, scenograf Damir Gabelica, kostimografkinja Željka Franulović, majstorica maske Ana Bulajić Črček, a izvršna producentica Maja Vukić. Film 'Koja je ovo država!' trebao bi se u hrvatskim kinima početi prikazivati krajem ove godine.