filmski klasik

[VIDEO] Maestralni Boris Dvornik u 'Kiklopu' oduševio je Plenkovića, podsjećamo na antologijske scene iz kultnoga filma

03.07.2020 u 10:29

Bionic
Reading

U intervjuu za zagrebački radio Yammat predsjednik HDZ-a Andrej Plenković odgovarao je i na niz malo opuštenijih pitanja pa se osvrnuo i na svoju omiljenu knjigu 'Kiklop' i po njoj snimljeni film u kojemu ga je jedna uloga osobito oduševila - ona Borisa Dvornika

'Marinkovićev 'Kiklop' mi je najdraži roman i možda najkompleksniji i s te strane taj dio koji je Boris Dvornik odigrao je fenomenalan. To je po meni jedno remek-djelo i tu čestitam Tončiju Vrdoljaku koji je bio režiser 'Kiklopa'', rekao je Plenković u intervjuu s voditeljem Petrom Štefanićem u kojemu je govorio i o tome za čime najviše žali, ali i zašto je u posljednje vrijeme počeo više govoriti dalmatinski.

'Kiklop', kojeg je ovom prilikom istaknuo kao svog favorita, roman je Ranka Marinkovića iz 1965. u kojemu je prikazana zagrebačka boemska i intelektualna sredina neposredno uoči Drugoga svjetskog rata, a koji kritika tumači kao snažno antiratno djelo. Glavni junak je novinar Melkior Tresić koji sa strepnjom svjedoči provali barbarstva, raskalašenosti, straha, otuđenja i kaosa u koje tone predratno društvo, bježeći u unutarnje monologe i sanjarenja u kojima nadolazeću opasnost vidi kao jednookog Kiklopa spremnog da poždere sve oko sebe. Prislino se izgladnjuje kako bi izbjegao novačenje, međutim, na koncu ipak dobiva poziv u vojsku.

Prema romanu je 17 godina poslije objavljivanja, 1982., Antun Vrdoljak snimio istoimeni film u kojemu je glavnu ulogu Melkiora Tresića odigrao Frano Lasić, a glumačka ekipa sve u svemu je bila impresivna. Rade Šerbedžija odigrao je pijanca Uga, a Ljuba Tadić novinara Maestra, dvojicu ciničnih komentatora zbivanja, dok se Mira Furlan pojavljuje u ulozi Tresićeve udane ljubavnice Enke, María Baxa je fatalna Vivijana, Mustafa Nadarević don Fernando, Relja Bašić hiromant ATMA, Ivo Gregurević Krele, a Boris Dvornik, kojega spominje Andrej Plenković, eksplozivni je starojugoslavenski oficir čije su scene predavanja vojnicima o orijentiranju u prirodi ili pak diplomaciji među najdojmljivijima i najglasovitijima u filmu.

Na Pulskom filmskom festivalu 'Kiklop' je nagrađen Zlatnom arenom za žensku epizodu (Mira Furlan) i nagradom žirija publike Jelen tjednika Studio, a imao je i izvrsnu gledanost u kinima i smatra se generalno veoma uspješnom adaptacijom, uz pokoju kritiku na izbor naturščika Lasića kao Tresića. Iduće godine, 1983., napravljena je montažirana istoimena serija u pet epizoda u kojoj su se našle i nove scene i glumci koji nisu bili u filmu.

Vrdoljak je, inače, kao Marinkovićev nekadašnji učenik na glumačkoj akademiji, kasnije i blizak suradnik, potpisao i jedinu drugu ekranizaciju pisca, serijal 'Zagrljaj' iz 1988., temeljen na pet novela iz zbirke 'Ruke' ('Koštane zvijezde', 'Karneval', 'Anđeo', 'Prah', 'Zagrljaj'), a iz čega je nastao i film 'Karneval, anđeo i prah'. U njima je ponovno glumio Boris Dvornik.