FESTIVAL IZVEDBENIH UMJETNOSTI

Via Negativa na Perforacijama

24.10.2011 u 13:43

Bionic
Reading

Nakon što će u utorak gostovati u Zagrebu, Via Negativa seli u Dubrovnik koji također ugošćuje Perforacije koje su započele potkraj prošlog tjedna

Treći dan Perforacija obilježio je posjet slovenske plesačice i performerice Male Kline u Zagrebačkom plesnom centru s predstavom Bliss koju čini šestoročlani kolektiv raznorodnih izvođača, od stand up komičara koji to nije do drag queena do plesačice koju više zanima zašto pleše nego kako to radi.

Procesuiranje rezultata ove igre identiteta i pojavnosti naporan je posao za one koji svoju nevjericu moraju zamijeniti činjenicama, no ne i za nas druge. Mala Kline inače spada među najvažnije slovenske novokazališne i plesne autore koja svoj rad ostvaruje samostalno i u suradnji s drugim izvođačima.

Damir Bartol Indoš kao živa legenda hrvatske alternativne kazališne scene je imao premijeru svoje predstave Kriegspiel koja je u obliku probe u subotu u ITD-u predstavljena pred 30-ak inozemnih producenata koji su gosti Showcasea – platforme hrvatskih izvedbenih umjetnosti u programu Perforacija. Autor je ime predstave posudio od Debordovog izuma te s Tanjom Vrvilo ponovio 55 poteza u autorovoj poznatoj igri iz 1977. te tim činom odao priznanje /posvetu ocu društva spektakla koju je doveo do antispektakla u svojemu već prepoznatljivom stilu. Uz neobuzdanu elektroničku glazbu Helgea Hintereggera izvođači u ovom performansu ratuju kako maketama tako riječima, izgovarajući latinske i sansktrske palindrome.

Showcase
U utorak na Perforacijama predstava koja je upravo ovjenčana nagradom u Sloveniji.

Na Perforacijama možete vidjeti poznati slovenski kolektiv Via Negativa – i to prvo u Zagrebu, a zatim i u Dubrovniku! Festival Perforacije se naime, nakon Zagreba i Rijeke, od četvrtka seli u treći festivalski grad koji će u takozvanom dubrovačkom segmentu okupiti i predstaviti neka od najvažnijih imena s područja plesa, suvremenog performansa i glazbe iz Slovenije, Rumunjske i Hrvatske.

Via Negativa, svakako jedan od najcjenjenijih kolektiva u susjednoj Sloveniji ali i na međunarodnoj sceni koji već čitavo desetljeće pod redateljskom palicom Bojana Jablanovca oduševljava publiku željnu kazališnih uzbuđenja drugačije vrste predstavit će dva performansa: hvaljeni 'Tonight I Celebrate' kojim će Uroš Kaurin svoj glazbeni ukus, svoju narcisoidnost i igru sa zadanim i željenim identitetima posvetiti upravo publici; te 'MandićMachine' za kojeg s ponosom možemo reći da je upravo osvojio nagradu udruge kazališnih kritičara Slovenije za najbolju izvedbu ove sezone.

Pri tome je posebnu pohvalu dobio upravo glavni izvođač, Marko Mandić, koji 'u strastvenoj izvedbi odabranih poglavlja svoje glumačke karijere kao rezultat nudi zapanjujući dizajn slojevitih psiho-fizičkih i asocijativnih vizualnih transformacija prizivajući prošlost i gledajući je kroz precizne interpretacije nekadašnjih uloga'.

Predstave su na rasporedu u utorak u Teatru &TD u Zagrebu, a u četvrtak u Lazaretima u Dubrovniku, a više informacija o programu može se pronaći na web siteu www.perforacije.org .