OPERA HNK SPLIT

Verdijeva opera 'Macbeth' ponovo na sceni

15.03.2013 u 11:49

Bionic
Reading

Opera splitskog Hrvatskog narodnog kazališta će u petak, 15. ožujka izvesti operu 'Macbeth' Giuseppea Verdija. Riječ je o premijernoj obnovi predstave iz studenoga 2010. kojom će ravnati maestro Filippo Zigante, a režirao ju je Petar Selem. U naslovnoj ulozi nastupit će proslavljeni makedonski bariton Boris Trajanov, a ulogu Lady Macbeth tumačit će grčka sopranistica Sofia Mitropoulos

Verdijeva opera 'Macbeth' nastala je 1847., neposredno nakon 'Attile' i mnogi je smatraju najhrabrijom, najkonzistentnijom i najidealističkijom operom tog razdoblja njegova stvaralaštva. Libreto je, prema velikoj Shakespeareovoj tragediji, sačinio Francesco Maria Piave, a djelo je praizvedeno u Firenci 1847. godine. Ujedno, 'Macbeth' je Verdijevo prvo temeljito susretanje s grandioznim Shakespeareovim svijetom. Riječ je o jednoj od najmračnijih i najmoćnijih tragedija velikog dramatičara. Smještena u Škotsku, drama se bavi psihološkim i političkim okolnostima koje nastaju nakon što škotski vojskovođa Macbeth izabire zlo kao put ostvarenja svoje nezajažljive ambicije. Djelo je tako postalo i ostalo snažnom metaforom vlasti ogrezle u krajnjoj korupciji i zločinu.

Premijera u HNK Split 15. studenoga 2010. bilo je prvo postavljanje tog zahtjevnog naslova u povijesti splitske Opere. Izvedba je doživjela nepodijeljen uspjeh kod publike. Premijerna obnova donosi nam produkciju ponešto obnovljenog glazbenog ruha, s novim dirigentom i tumačem naslovne uloge. Maestro Filippo Zigante dirigent je bogate karijere koji redovito nastupa u najvažnijim talijanskim, ali i brojnim inozemnim opernim kazalištima i koncertnim dvoranama.

Boris Trajanov bariton je izuzetno bogate međunarodne karijere, pjevač s više od devet stotina nastupa u kojima je nanizao više od 40 baritonskih uloga iz svjetske operne literature, dobitnik brojnih uglednih priznanja. Boris Trajanov je 2005. zbog svoje iznimne pjevačke karijere i promicanja ljudskih vrijednosti proglašen i doživotnim veleposlanikom UNESCO-a s naslovom 'Umjetnik za mir'. Mlada grčka sopranistica Sofia Mitropoulos ulogu Lady Macbeth prvi put je pjevala upravo u splitskoj produkciji iz 2010. Njezin je tadašnji nastup u jednoj od vokalno i glumački najzahtjevnijih sopranskih uloga kritika jednoglasno ocijenila najvišim ocjenama.

U ostalim će ulogama nastupiti bas Ivica Čikeš koji tumači ulogu Banca, tenor Domagoj Dorotić kao Macduff, a osim njih, solisti su Vinko Maroević, Antonija Teskera, Mate Akrap, Tonči Banov, Jadran Barišković i Zlatko Aurelio Kokeza. Scenograf predstave je Ivo Knezović, kostimografkinja Dora Argento, koreografkinja i suradnica redtaelja Snježana Abramović Milković, zborovođa Domeniko Briški, a svjetlo i ton oblikovali su Zoran Mihanović i Željko Mravak. Premijerna izvedba u HNK Split na programu je 15. ožujka s početkom u 20 sati, a reprizne su na programu 17., 19. i 21. ožujka s početkom u 19,30.