31. SIJEČNJA

Preko 200 sudionika u ovogodišnjoj Noći muzeja, tema su velike obljetnice

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 13.01.2020 14:39
  • Objavljeno 13.01.2020 u 14:39
Prošlogodišnja Noć muzeja u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt

Prošlogodišnja Noć muzeja u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic/PIXSELL

Više od 200 muzeja, galerija, knjižnica, arhiva, obrazovnih ustanova i udruga iz Hrvatske i susjedstva sudjelovat će u jubilarnoj, 15. Noći muzeja, koja će se održati u petak, 31. siječnja na temu Velikih obljetnica hrvatskih muzeja.

'Tema ovogodišnje Noći muzeja postavljena je vrlo široko, kako bi se putem različitih muzejskih i ostalih programa iznova aktualizirala brojna pitanja vezana za ulogu i značenje muzeja u razvoju suvremenog društva', najavljeno je iz Hrvatskog muzejskog društva, organizatora najduže muzejske noći u godini.

Smatraju da će hrvatski muzealci programima koji će biti otvoreni za posjetitelje od 18 sati do jedan sati iza ponoći, još jednom moći podsjetiti ukupnu javnost o važnosti 'muzejske povijesti, sadašnjosti i budućnosti'.

U proteklih petnaest godina Noć muzeja posjetile su stotine tisuća ljudi, a kao jedan od najznačajnijih dosega manifestacije organizatori ističu stvaranje nove publike jer su brojni posjetitelji u Noći muzeja 'otkrili' muzeje, a kasnije postali stalna publika.

'Stoga je 15. po redu Noć muzeja još jednom prilika da muzealci i svi drugi sudionici ponude publici i najširoj javnosti različite doživljaje – od muzejskih zbirki, stručnih, znanstvenih, edukativnih i zabavnih sadržaja do mogućnosti virtualnih obilazaka muzejskih postava, povijesnih zdanja i zaštićenih baštinskih lokaliteta i primjena digitalnih tehnologija koje su otvorile neslućene mogućnosti inspiracije, interpretacije i prezentacije muzejskih sadržaja', ističu autorice Noći muzeja, Vesna Jurić Bulatović i Dubravka Osrečki Jakelić.

Neke od tema bile su razvoj i digitalna budućnost hrvatskih muzeja, primjena suvremenih tehnologija u prezentaciji muzejskih postava, Ivan Meštrović, glazba i glazbeni velikani, Nikola Tesla, J.J. Strossmayer, sport.

  • +126
  • +123

Noć muzeja 2018.

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!