glasoviti perfekcionist i navodni mizantrop

Velika retrospektiva Stanleyja Kubricka najavljena je početkom godine u kinu Tuškanac

30.12.2021 u 12:16

Bionic
Reading

Zagrebačko kino Tuškanac nakon kraće stanke u siječnju nastavlja svoj program retrospektivom Stanleyja Kubricka, u okviru koje će se od 3. do 11. siječnja prikazati dvanaest dugometražnih igranih filmova tog legendarnog američkog redatelja

Retrospektivu otvara klasik "2001: Odiseja u svemiru" (1968), a uz djela kojima je ostao trajno zapisan u povijest svjetske kinematografije, "Paklene naranče" (1971), "Isijavanja" (1980) i "Lolite" (1962), bit će tu i nešto manje poznati Kubrickovi filmovi s početka karijere.

Stanley Kubrick (1928. –1999), "glasoviti perfekcionist i navodni mizantrop" karijeru je počeo kao fotograf prestižnog magazina Look, a filmom se počeo baviti pedesetih. "2001: Odiseja u svemiru" smatra se najboljim SF filmom svih vremena i jednim od najboljih filmova svih vremena, u svim žanrovima.

"Impresivna ekranizacija kratke priče Stražar Arthura C. Clarkea, prijelomno je ostvarenje u povijesti sedme umjetnosti, promišljeno, meditativno i metafizično remek-djelo, za koje je Kubrick tvrdio da je alegorija o potrazi za Bogom", napominje se u najavi "Tuškanca".

"Film podjednako intrigantno tematizira omiljeni redateljev motiv čovjekova otuđenja, kao i zajedničke Kubrickove i Clarkeove tematske preokupacije evolucije ljudske inteligencije i opasnosti koju nekontrolirani razvoj tehnologije predstavlja za opstanak čovjeka", dodaje se.

"Lolita" je adaptacija kontroverznog romana Vladimira Nabokova o erotskoj čežnji muškarca poznih srednjih godina prema 12-godišnjoj djevojčici (u filmu ima 14 godina). U naslovnoj ulozi je Sue Lyon, koja je osvojila Zlatni globus kao glumica koja najviše obećava, glavnu mušku ulogu odigrao je James Mason, a pamti se i 'polivalentna' izvedba Petera Sellersa. Scenarij je napisao Nabokov, no Kubrick ga je drastično izmijenio.

  • +3
Stanley Kubrick Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Još jedna Kubrickova ekranizacija, "Dr. Strangelove" (1964) opisuje se kao žestoka satira na hladnoratovsko balansiranje prijetnjom razornog nuklearnog rata, u kojoj je Peter Sellers odigrao tri uloge.

"Iako djelo satirizira obje strane u hladnom ratu, ipak je daleko veći naglasak na Amerikancima, u skladu s onom 'prvo pometi vlastito dvorište' - logika koje se rijetko tko drži, stoga i u tom smislu Kubrick zaslužuje veliko poštovanje", napominje se.

Film "Staze slave" (1957), adaptacija romana Humphreyja Cobba, "antiratni krik" motiviran apsurdnim ratovanjem u Prvom svjetskom ratu, ostvaren je u suradnji Kubricka i Kirka Douglasa koji je odigrao glavnu ulogu i bio producent filma. U Francuskoj je film bio zabranjen skoro 20 godina.

Nagrađivani psihološki horor-triler "Isijavanje", adaptacija romana Stephena Kinga, jedan je od autorovih najpoznatijih filmova, no kako je scenarij uvelike izmijenjen piscu se film nije svidio. Glume Jack Nicholson i Shelley Duvall, a tjeskobnoj i paranoičnoj atmosferi doprinosi glazba Béle Bartóka, Györgyja Ligetija i Krysztofa Pendereckog.

U posljednjem Kubrickovom filmu "Oči širom zatvorene" (1999), adaptaciji kratkog romana "Novela o snu" Arthura Schnitzlera, glavne uloge odigrali su tada mladi supružnici Tom Cruise i Nicole Kidman, kao bračni par koji osvještava izvanbračna erotska iskušenja.

"Kubrick je ovaj film smatrao svojim najboljim ostvarenjem, a iznenada je umro netom nakon što je završio montažu", podsjeća se u najavi.

Ekranizacija romana Anthonyja Burgessa "Paklena naranča" je u vrijeme nastanka smatrana najnasilnijim filmom ikada zbog eksplicitnog prikaza ekstremnog (seksualnog) nasilja i uznemirujućeg viđenja društva bliske budućnosti.

Zbog stvarnih slučajeva nasilja inspiriranih filmom, Kubrick je film povukao iz kina u Velikoj Britaniji, a bio je zabranjen za prikazivanje i u nizu ostalih zemalja.

"Poljubac ubojice" (1955), Kubrickov drugi dugometražni film ulazi u svijet boksa čiji je redatelj bio veliki poklonik. Nastao je u izuzetno oskudnim produkcijskim uvjetima, s kamerom iz ruke ili automobila na newyorškim ulicama, taj je rad anticipirao francuske novovalovce, a na festivalu u Locarnu osvojio je nagradu za najbolju režiju.

Na poziv Kirka Douglasa Kubrick je režirao povijesni spektakl s dotad najvećim budžetom u povijesti Hollywooda, "Spartak" (1960), s kojeg je slavni glumac ranije otpustio redatelja Anthonyja Manna. Ni suradnja s Kubrickom nije išla glatko kao prije, žalio se na manjak kreativne kontrole.

Povijesna biografska drama "Barry Lyndon" (1975) s Ryanom O'Nealom u glavnoj ulozi, danas se uglavnom smatra neupitnim remek-djelom. "Kubrick je maestralno transponirao briljantnu ironiju romana Williama Makepeacea Thackerayja u filmski medij, uprizorivši sa svojom karakterističnom, hladnom distanciranošću epsko-lakonski narativ o pripadniku nižeg staleža koji se penje po društvenoj ljestvici", napominje se.

"Prizori snimani samo uz svjetlost svijeća, bez ikakve dodatne (umjetne) rasvjete, što je prvi put ostvareno u povijesti filma, postali su legendarni", napominje se.

"Full Metal Jacket" (1987), adaptacija romana Gustava Hasforda koji je Kubrick nazvao "brutalno iskrenim“, ratna je priča u dva dijela – prvi prati obuku u regrutnom centru, a drugi se zbiva u samom Vijetnamu.

"Većinski dio kritike film je dočekao pohvalama, a po svjedočenju glavnog glumca Matthewa Modinea, omiljena Kubrickova recenzija bila je ona u kojoj se zaključuje 'Prva polovica FMJ-a je briljantna. Zatim film degenerira u remek-djelo", podsjećaju iz zagrebačkog kina.

Retrospektivu će zatvoriti "Uzaludna pljačka" (1956), koji je kritika vrlo brzo prepoznala, a koji je skrenuo pozornost na 28-godišnjeg Kubricka kao na važnog nadolazećeg talenta. "Film je imao i golem utjecaj na postmodernističku filmsku naraciju 1990-ih, a kao izravan uzor za svoj debi 'Psi iz rezervoara' naveo ga je Quentin Tarantino", ističe se u najavi.