TATE MODERN

Velika retrospektiva Richarda Hamiltona

04.02.2014 u 10:42

Bionic
Reading

Londonski muzej Tate Modern izložbeni program u novoj godini nastavlja prvom velikom retrospektivom posvećenom Richardu Hamiltonu, jednome od najutjecajnijih britanskih umjetnika 20. stoljeća, koja će nastojati kroz prikaz Hamiltonove 60-godišnje eksperimentiranjem i inovacijama obilježene umjetničke karijere istražiti njegov odnos prema dizajnu, slikarstvu, fotografiji i televiziji

Izložba će u cijelosti obuhvatiti čitavo Hamiltonovo stvaralaštvo: od ranih radova u 50-tim godinama prošloga stoljeća, do njegovih posljednjih slika prije smrti 2011.

Richard Hamilton
(1922.-2011.) jedan je od utemeljitelja pop arta, a jedan od središnjih eskponata izložbe je kolaž "Just what is it that makes today’s homes so different, so appealing?" (Što je to što moderne domove čini toliko drukačijima, toliko privlačnima?), kojeg kritičari i povjesničari umjetnosti smatraju jednim od najranijih djela tog umjetničkog pravca.

Bit će izložena i Hamiltonova ključna umjetnička instalacija "Fun House" iz 1956., kao i slavna serija "Swingeing London 67" (1968.–69.) s Mickom Jaggerom kao glavnim protagonistom.

Hamiltonovo zanimanje za popularnu kulturu vidljivo je i kroz brojna druga djela u kojima se bavi slavnim osobama kao što su Bing Crosby i Marilyn Monroe, no on se jednako zanimao i za šira suvremena društvena pitanja i političke teme. Inspiraciju za neka djela pronašao je u napadima IRA-e, Margaret Thatcher i Tonyju Blairu u djelima poput "Treatment Room" (1984.) i "Shock and Awe" (2010.).

Umjetnikov interes za interijere, arhitekturu i dizajn predstavit će na izložbi brojni prikazi raznih zgrada i predmeta, od muzeja Guggenheim u New Yorku do običnog Braunovog tostera.

Izložba je otvorena od 13. veljače do 26. svibnja a nastala je u suradnji s Muzejom kraljice Sofije iz Madrida.