DJELA CIJENJENOG KIPARA

Velika pljačka na jezeru Garda: Lopovi s izložbe ukrali nakit vrijedan milijun eura

08.03.2024 u 22:47

Bionic
Reading

Zlatni kipovi i nakit talijanskog kipara Umberta Mastroiannija ukradeni su s izložbe u sjevernoj Italiji u pljački vrijednoj milijun eura, javljaju lokalni mediji

Cijenjeni umjetnik koji je bio ujak zvijezde filma La Dolce Vita Marcella Mastroiannija izradio je 20 zlatnih kipova i 30 komada nakita izradio je između 1950-ih i 1990-ih godina.

Predmeti su bili izloženi od prosinca u Museo d’Annunzio Segreto u Vittoriale degli Italiani, imanju na padini s pogledom na jezero Garda.

Ali u četvrtak ujutro, dan prije zatvaranja izložbe, upravitelji su otkrili da je izložbeni prostor ispražnjen od radova, koji su uz kipove uključivali prstenje, narukvice, igle i broševe koje je izradio Mastroianni.

Svi osim jednog komada, koji je lopovima vjerojatno ispao dok su bježali, nestali su.

Krađu je potvrdio Giordano Bruno Guerri, predsjednik imanja, koje je bilo dom Gabrielea D’Annunzia, pjesnika za kojeg se vjeruje da je utjecao na talijanski fašizam.

"Dobra vijest je da je dio već pronađen", dodao je Guerri u izjavi. "Srećom, ništa od D'Annunziove ostavštine nije dirano."

Talijanska policija za umjetnost istražuje pljačku, iako do petka poslijepodne nije bilo nikakvih promjena. Guerri je rekao da će novosti biti objavljene na tiskovnoj konferenciji u subotu.

Prema izvješću lokalnih novina Brescia Today, lopovi su ušli u muzej kroz servisna vrata i deaktivirali alarm.

"Ono što se dogodilo u Vittorialeu vrlo je ozbiljan događaj", izjavila je novinama Francesca Caruso, vijećnica za kulturu u regiji Lombardija. “To je kukavička gesta koji je pogodila jedan od vrhunaca kulture Lombardije. Nadam se da će radovi biti što prije pronađeni, a odgovorni privedeni pravdi.”

Mastroianni, koji je preminuo 1998., bio je među najpoznatijim talijanskim umjetnicima 20. stoljeća. Pridružio se talijanskom otporu tijekom Drugog svjetskog rata.