šest desetljeća studija animacije

Velika izložba posvećena Zagreb filmu u Muzeju suvremene umjetnosti

31.12.2019 u 13:54

Bionic
Reading

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu postavlja u prvoj polovici godine izložbu 'Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma', posvećenu ostvarenjima institucije koja je dosad proizvela više od dvije tisuće animiranih, dokumentarnih, edukativnih i igranih filmova te reklamnih spotova.

Povijest Zagreb filma, u kojemu je i globalno prepoznatljiv fenomen Zagrebačke škole crtanog filma, predstavit će se multimedijskim postavom, od 30. siječnja do 14. lipnja.

  • +32
Izložba Od imaginacije do animacije - 60 godina zagrebačke škole animiranog filma Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Inventivni i kreativni animirani filmovi Zagreb filma prvi put će se predstaviti u tako velikom obimu i sveobuhvatno, polazeći od izjave Dušana Vukotića kako je animacija najsvestranija umjetnost izražavanja, oblik sintetizirane komunikacije, edukacije i informacije koja je čudesno privlačna u svim svojim oblicima.

Izložba će podsjetiti na 500 nagrada koje su ti filmovi osvojili na domaćim, europskim i svjetskim filmskim festivalima i festivalima animiranih filmova, a među njima posebno mjesto zauzima Oscar za najbolji animirani film iz 1962. za 'Surogata' Dušana Vukotića.

Slijedom toga bile su tu još tri nominacije za prestižnu nagradu Američke filmske akademije – 1964. za film "Igra" Dušana Vukotića, zatim 1973. za "Tup-tup" Nedeljka Dragića i 1980. za film "Lutka snova" u režiji Boba Godfreya i Zlatka Grgića.

Iz bogate riznice Zagreb filma izdvojeno je više od 200 animiranih filmova te dokumentarna i filmska produkcija koja će tijekom izložbe biti prikazana u dvorani Gorgona MSU-a.

Osim filmova, izložba će prikazati vrijednu arhivsku građu Zagreb filma, Hrvatskoga državnog arhiva i privatnih zbirki – crteže, skice, celove i autentične predmete, smještajući ih u kontekst vremena u kojem su nastajali. Građa će biti povezana s umjetničkim radovima iz zbirki MSU-a i drugih hrvatskih muzeja.

Pod okriljem zagreb filma 1956. je osnovan Studio za crtani film i tada započinje intenzivno razdoblje razvoja umjetničke animacije. Zbog originalnog pristupa i specifičnog postupka animacije, izbora tema i visoke likovne kvalitete, već je u Cannesu 1958. zapažen, pa ga francuski kritičari George Sadoul i André Martin nazivaju Zagrebačkom školom crtanog filma.

Okupljao je mnogobrojne snažne autorske osobnosti, od Vatroslava Mimice, Nikole Kostelca, Zlatka Boureka do Pavla Štaltera, Borivoja Dovnikovića, Joška Marušića. Na izložbi će posjetitelji moći doživjeti atmosferu studija za crtane filmove uz brojne interaktivne sadržaje i popratne programe.

Serijali Profesor Baltazar, Inspektor maska, Maxi Cat i Mali leteći medvjedi nastavak su zlatnog niza autorskih ostvarenja koja su nastala u produkciji Zagreb filma, dok je početak novog stoljeća obilježila nova generacija, kojoj pripadaju autori poput Nicole Hewitt, Daniela Šuljića, Irene Jukić Pranjić, Livija Rajha, Marka Tadića, Darka Bakliže, Dušana Gačića, Danijela Žeželja.

Izvor: Društvene mreže

'U vrijeme kada Hrvatska predsjeda Vijećem Europske unije, ovom izložbom Muzej suvremene umjetnosti u svim oblikovnim aspektima predstavlja jedinstveni filmski i likovni fenomen prepoznat ne samo u hrvatskim nego i u svjetskim okvirima, ukazujući na potrebu muzealizacije ove specifične i vrlo vrijedne umjetničke baštine', ističu iz MSU-a.

Autori izložbe su Simon Bogojević Narath, Vesna Meštrić i Snježana Pintarić, a vizualni identitet i likovni postav izložbe potpisuju Vladimir Končar / Vedran Kasap i Ozana Ursić (Clinica Studio).