NEKOLIKO UHIĆENIH

Velika akcija u Beogradu: Srpski specijalci spriječili preprodaju slike Vlaha Bukovca za 600 tisuća eura

12.08.2021 u 13:09

Bionic
Reading

Specijalna policija Srbije, u suradnji sa švicarskom policijom, uhitila je jučer u centru Beograda nekoliko osumnjičenih za preprodaju slike 'Blagoveštenski sabor', poznatog hrvatskog slikara Vlaha Bukovca

Kako javljaju tamošnji mediji, a prenosi Nova.rs, policija je uhićenje izvršila u srijedu navečer u Makedonskoj ulici, gdje se nalazi ustanova po imenu Zaklada Richarda Frelicha, nazvana po svojedobnom švicarskom trgovcu žitom.

U toj zgradi nalazilo se nekoliko osoba koje policija sumnjiči za posredovanje pri preprodaji slike, a kao jedan od uhićenih spominje se Slobodan Gajin.

Iz same zaklade nisu imali komentara jer su na kolektivnom godišnjem odmoru.

Na slici, od koje je kasnije načinjena litografija, prikazan je Blagoveštenski sabor, povijesni događaj iz 1861., na kojemu su pod predsjedanjem patrijarha Josifa Rajačića vojvođanski Srbi od Ugarske zatražili priznavanje posebne teritorijalne cjeline sastavljene od Srijema, Banata i Bačke - današnje Vojvodine.

Vlaho Bukovac i Alexandre Cabanel – povijesni susret učenika i učitelja Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Vlaho Bukovac, kako podsjeća Nova, rođen je u Cavtatu i jedan je od najpoznatijih slikara s područja bivše Jugoslavije.

Nakon nedavne izložbe u Galeriji SANU, jednom od najposjećenijih ovogodišnjih postava u Beogradu, nasljeđe Bukovca revalorizirano je i u srpskoj kulturnoj javnosti, pa ga, shodno tome, predstavljaju i 'najdražim slikarom srpskih vladara'.

Naime, uz svoja cijenjena djela slikao je portrete Natalije Obrenović, Petra i Aleksandra Karađorđevića, Aleksandra Obrenovića te kraljice Drage, a nakon II. svjetskog rata afinitet ka njegovim djelima pokazao je i Josip Broz Tito.