UNIŠTENI GRAFITI

Komu smeta Mickey Mouse sa srpom i čekićem: Vandali preko umjetničkog djela Igora Grubića u garaži MSU-a ispisali proustaške poruke; iz Muzeja poručuju: Zgroženi smo!

29.07.2020 u 12:53

Bionic
Reading

Jutros su na umjetničkom grafitu Igora Grubića 'Svi smo mi djeca revolucije' u garaži zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti osvanule proustaške i krajnje desničarske poruke

'Zgroženi smo ovim drskim činom vandalizma na grafitu Igora Grubića i osuđujemo ga. Pregledavamo nadzorne kamere kako bismo doznali tko je počinitelj, a čim policija obavi uviđaj, uvredljive poruke ćemo maknuti i rad ponovno izvesti šablonama uz pomoć umjetnika', kaže nam pomoćnica ravnateljice MSU-a i muzejska savjetnica Nataša Ivančević, dodajući kako su i drugi radovi izvan MSU-a ranije bili na meti vandala, uključujući 'Dvostruki tobogan' Carstena Höllera i 'Oči pročišćenja' Mirosława Bałke.

'I na istočnom pročelju zgrade u više navrata vandali su ispisivali neprimjerene poruke, a kako bismo spriječili tu praksu, angažirali smo umjetnicu OKO da na južnom zidu, koji je javna površina, izvede veliki grafit', kaže Ivančević.

Igor Grubić jedan je od najuspješnijih međunarodno priznatih hrvatskih umjetnika. Njegovi radovi obuhvaćaju prostorno-specifične intervencije u javnom prostoru, fotografiju i film. Od 2000. godine djeluje i kao producent te autor dokumentarnih filmova, TV reportaža i društveno angažiranih reklama, a izlagao je i na brojim izložbama.

Grafit na sjevernom zidu dimenzija 3,5x4 metra, pod zajedničkim nazivom 'We Are All Children of Revolution' (Svi smo mi djeca revolucije) umjetnik je izradio na otvaranju nove zgrade MSU-a krajem 2009., kao dio koncepta stalnog postava 'Zbirke u pokretu'.

Tema rada je osobna i društvena revolucija te individualne, odnosno kolektivne mogućnosti društvene promjene. 'Glavnu ulogu' na grafitima, nalik onima kakve radi Banksy, kod Grubića ima Mickey Mouse, koji nosi zastavu sa srpom i čekićem, spajajući u sebi zapadnjačke vrijednosti i situacije karakteristične za tranzicijska društva.

'Grafit na garažnom zidu MSU-a na tragu je poetike punk rocka', rekao je prije nekoliko godina umjetnik u jednom intervjuu.

'Prvi grafit pokazuje Mickeyja Mousea, ikonu industrije zabave, koji se želi lišiti svoje kapitalizmom nametnute uloge te osloboditi komercijalne i tržišne uvjetovanosti. Drugi grafit pokazuje da se u ideološki užarenim glavama u naglim postrevolucionarnim promjenama iskazuje imanentno obilježje ljudskog roda - volja za posjedovanjem i moći. Užarene glave, ideološki neracionalan Mickey se otuđio od sebe i društva. Posljednji grafit prikazuje 'očovječenog' Mickeyja koji je na pogreškama stekao iskustvo. Prati ga slogan: 'Jedina revolucija je duhovna evolucija.' Želio sam pokazati da mi ne možemo promijeniti svijet ili društvo, ali možemo promijeniti sebe. I tako utjecati na promjenu svijesti barem kod ljudi koji nas okružuju te time na mikrorazini mijenjati svijet', rekao je Grubić.