ILUSTRATORI I KNJIŽEVNICI

Uručene nagrade 'Grigor Vitez'

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 26.02.2009 13:40
  • Objavljeno 26.02.2009 u 13:20
grigor vitez_nagrade

grigor vitez_nagrade

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Milivoj Keber

Nagrade 'Grigor Vitez' za 2008. uručene su Stanislavu Marijanoviću za tekst i ilustracije u knjizi 'Enciklopedija čudovišta' te Zdenku Bašiću za ilustracije u knjigama 'Priče iz davnine' i 'Novela od Stanca'

Marijanovićeva enciklopedija spoj je pisane riječi, vizualnog i grafičkog dizajna te umjetnosti, ona je sve što bi knjiga za djecu trebala biti, odgojna je, obrazovna, poučna, zabavna, poticajna i kritična, istaknuto je u obrazloženju pročitanom na dodjeli.

Mladi autor Zdenko Bašić, rečeno je, gradi svoj fantazmagorični svijet slika u tehnici digitalnog kolaža i za razliku od autora koji se suvremenom računalnom grafikom pretežito služe kako bi kreirali suvremene ili futurističke likove, forme i sadržaje, on svojim izričajem podržava klasičnu literarnu ilustraciju.

Likovni umjetnik Ivan Antolčić primio je posebno priznanje 'Zlatna ptica' za vrhunska stvaralačka dostignuća i ugrađivanje najviših umjetničkih vrijednosti u slikovnice i knjige za djecu.

Pohvalne nagrade 'Grigor Vitez' dobili su Magda Dulčić i Ninoslav Kunc za ilustriranje knjiga 'Mjesečev prolaz' i 'Oliver Twist', Dubravka Kolanović za ilustracije u slikovnici 'Božićna frula', Ivan Vitez za ilustracije u slikovnici 'Tri ja magarca', urednica Školske knjige Miroslava Vučić za afirmaciju književnog stvaralaštva za djecu, Hrvatski muzej naivne umjetnosti iz Zagreba za edukativni projekt 'Vjedro na izvoru', izdavač 'Profil International' za uspješan urednički rad i dizajn biblioteke 'Novi profil' te nakladnik 'Sipar' za dizajn biblioteke 'Čudovišta'.

Na natječaj za nagradu 'Grigor Vitez' u 2008. stigle su 54 knjige i slikovnice čije je tekstove napisalo 32 književnika, ilustriralo 26 likovnih umjetnika te objavilo 22 hrvatska nakladnika.

Svečanost dodjele održala se u Zagrebačkom kazalištu lutaka, koje sa Savezom društava Naša djeca Hrvatske dodjeljuje nagradu 'Grigor Vitez'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi