STRAH OD ODMAZDE

Unatoč Charlie Hebdou, Goldstein uz 'Svećenikovu djecu'

01.04.2015 u 10:21

Bionic
Reading

Iako je s figom u džepu krenulo u podršku jednom od najuspješnijih hrvatskih filmova, hrvatsko veleposlanstvo u Parizu na koncu se pridružilo javnoj promociji 'Svećenikove djece' Vinka Brešana

Uoči distribucije filma Vinka Brešana 'Svećenikova djeca' u Francuskoj, nastala je prava strka jer se hrvatsko veleposlanstvo dvoumilo na koji način podržati distribuciju tog iznimno gledanog filma koji itekako radi na promociji hrvatske kulture u svijetu. Jedini je, naime, s vrlo razgranatom svjetskom distribucijom, od Njemačke do Brazila.

U našem veleposlanstvu sigurnosno su problematičnim smatrali francusku promociju tog filma pod okriljem satiričnog časopisa Charlie Hebdo koji je medijski pokrovitelj, a zbog terorističkog napada na redakciju tog lista, procijenili su da nije sigurno organizirati uobičajeni domjenak u prostoru veleposlanstva.

No hrvatski veleposlanik fotografirao se s filmskom ekipom i urednikom Charlie Hebdoa te tako dao podršku filmu koji od 1. travnja kreće u francuska kina. 'Ono što je jedno malo čudo koje se dogodilo s filmom 'Svećenikova djeca' jest to da je on otkupljen i prikazan u 40 zemalja, a sad naposljetku i u Francuskoj, koja je na određeni način centar kulture. Sigurno je dobro da jedan hrvatski film ima širu distribuciju u Francuskoj, jer to između ostalog znači da hrvatska kinematografija može tražiti svoje prilike i na festivalu u Cannesu. Naime više nismo nešto što je potpuno nepoznato, nešto što je nekomunikativno, nešto što ne funkcionira izvan svojih vlastitih granica', komentirao je u Parizu redatelj filma Vinko Brešan.

Hrvatski veleposlanik Goldstein rekao je da je'‘ovo trenutak kad će dosta Francuza shvatiti da imamo isti ili vrlo sličan smisao za humor, a taj smisao za humor i satira kao takva je u bazi Francuske'. 'Pravo na satiru, pravo na ismijavanje onoga koji smatra da je moćan a zapravo nije, to je nešto što Francuzi neobično mnogo cijene i ovaj Brešanov film gotovo bih rekao da udara u tu tanku žicu francuske političke kulture i kulture općenito', kazao je veleposlanik.

Glavni urednik Charlie Hebdoa Gerard Briard kazao je kako je film 'u duhu Charlie Hebdoa', jer govori o vjerskoj instituciji i posljedicama njezinog petljanja u ljudske živote, što su i teme koje se obrađuju u tom satiričnom listu. 'Svidjela su mi se Svećenikova djeca i sada bih htio pogledati druge hrvatske filmove. Ako su svi tako dobri, trebalo bi ih distribuirati izvan Hrvatske', dodao je Briard.

Satirični list Charlie Hebdo, u povodu početka distribucije, pripremit će specijal o filmu na četiri stranice, a zanimljivo je i da će se uz svaku kupljenu ulaznicu za film dijeliti i - kondom, njih 25.000 koje je osigurala kompanija SOFT.

'Svećenikova djeca' dosad prikazana su u kinima diljem svijeta te je film u međunarodnoj distribuciji vidjelo preko 113.000 gledatelja. U hrvatskim kinima u 2013. film je pogledalo preko 158.000 gledatelja. Producent je filma Interfilm u koprodukciji sa Zillion filmom, a međunarodni distributer kompanija WIDE Management.