U 81. GODINI

Umro hrvatski kipar Dušan Džamonja

14.01.2009 u 13:08

Bionic
Reading

U Zagrebu je u 81. godini života umro poznati hrvatski kipar Dušan Džamonja

Džamonja je rođen 31. siječnja 1928. godine u makedonskoj Strumici. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Prvu izložbu priredio je 1954. godine, a dobitnik je brojnih priznanja za svoj rad te je član HAZU i Srpske akademije nauka i umjetnosti. U Vrsaru se nalazi spomenički kompleks njegove kuće s ateljeom i parkom.

Osnovni materijali s kojima je radio su bronca, željezo, korten čelik i aluminij. Džamonjine monumentalne apstraktne skulpture bile su izložene na Place de Vendome u Parizu, Praca de Commercio u Lisabonu, ispred Palače pravde u Bruxellesu i u londonskom Regent's Parku.

Lani je u Muzeju za umjetnost i obrt postavljena velika retrospektivna izložba te mu je dodijeljena nagrada 'Vladimir Nazor' za životno djelo.

'Hrvatska kultura je izgubila jednog od ponajboljih umjetnika iza kojeg će ostati ogromna praznina. Sve što je Grad Zagreb dogovarao sa Džamonjom bit će realizirano i neće se odustati od projekta Džamonjine donacije Gradu', izjavio je povodom Džamonjine smrti Duško Ljuština, član Gradskog poglavarstva za obrazovanje, kulturu i šport.

U brzojavu sućuti ministar kulture RH Božo Biškupić kazao je da je Dušan Džamonja svojom osobnošću, umjetničkom imaginacijom i eksperimentom, neposrednim i uvijek novim pristupom svijetu i materiji, iz koje su nastajali novi duhovni i umjetnički svjetovi, trajno je obilježio hrvatsku i svjetsku likovnu umjetnost.

'Njegova dojmljiva umjetnička vještina ostvarivanja sinteze skulpture i arhitekture, projekata spomeničke ostavštine, umjetničke predanosti, danas postaju nemjerljivim poetskim, umjetničkim mjestom i trajna memorija u našoj umjetnosti', naveo je Biškupić