NMMU

Sutra se otvara izložba fotografija Fedora Džamonje: Riječ je o aptraktnim kompozicijama koje su posljedica eksperimenta s medijem

26.04.2022 u 12:51

Bionic
Reading

Nacionalni muzej moderne umjetnosti (NMMU) otvara 27. travnja izložbu Fedora Džamonje, s fotografijama s omiljenim mu prizorima prirode koja ga kao motiv zanima još od kraja 70-ih godina

Predstavit će odabrana ostvarenja iz svog fotografskog opusa, kroz cikluse Polja lopoča, Trenutak u životu drveća, Refleksije (Na jezeru), Oluje nad Valkanelom, Prirodo, priđi mi.

Autor izložbe Branko Franceschi, ravnatelj NMMU-a kaže da su za tu prezentaciju ključne izvjesne netipične autorske osobine koje su konstanta njegovog odnosa prema samom mediju i čine ga specifičnim pojavom unutar danas uobičajenog fotografskog diskursa.

Kako je ocijenio u predgovoru, ono što Fedora Džamonju izdvaja među ostalim fotografima visoka je likovna kvaliteta njegove cjelokupne produkcije, a ovim je ciklusima spontano započelo njegovo eksperimentiranje s fotografijom u postupku koji potencira grafičku komponentu ekstrahiranu iz svjetlosnog zapisa kroz stupnjevanje procesa što će ga naposljetku dovesti do potpuno apstraktnih kompozicija.

Franceschi smatra kako je umjetnik osobno i profesionalno na izrazito složenoj poziciji s obzirom na to da su njegovi stvaralački interesi u sjeni činjenice da je sin proslavljenog kipara Dušana Džamonje i najpoznatiji kao skrbnik i promotor očeve ostavštine.

Kako je podsjetio, zaslužan je, ne samo za održavanje, razvoj i status Džamonjina parka skulptura u predjelu Valkanela kod Vrsara u Istri, već i za nastavak i kontrolu rada pripadajućeg kiparskog atelijera, te je i lider u formalizaciji i uvođenju pravnog okvira i uopće pojma zaklade u kontekst našeg kulturnog sustava.

O umjetniku:

Fedor Džamonja (Split, 1955.) izlaže slike i crteže od ranih sedamdesetih, studira povijest umjetnosti u Zagrebu te arhitekturu i kasnije slikarstvo u Londonu. Fotografijom se počinje profesionalno baviti od 1982.

Radi i kao grafički dizajner te osniva studio za reklamnu fotografiju i grafički dizajn “P.E.R. sprl.”, a 2009., nakon smrti oca nastavlja voditi “Atelier Džamonja”. S obitelji 2019. osniva “Zakladu Džamonja”. Živi i radi između Vrsara, Zagreba i Bruxellesa.

Njegova izložba "Fotografije" u NMMU ostaje otvorena do 26. lipnja i prati je dvojezični katalog na hrvatskom i engleskom jeziku.