EMIR HADŽIHAFISBEGOVIĆ

'Umjetnost treba otvarati probleme i popravljati ljude'

17.11.2015 u 14:41

Bionic
Reading

Glavni program konkurencije Zagreb Film Festivala obilježit će u utorak dva filma koji su kandidati svojih zemalja za Oscara - bosanskohercegovački "Naša svakodnevna priča" Ines Tanović, koji će na hrvatskoj premijeri u kinu Europa predstaviti ekipa filma, te mađarski "Saulov sin" Laszla Nemesa, dobitnik Grand Prixa u Cannesu.

"Naša svakodnevna priča" prikazuje prosječnu sarajevsku obitelj koja se udaljava pod utjecajem raznih poteškoća poslijeratnog društva i koja na teži način uviđa što su prave vrijednosti u životu.

"Jako sam sretna što se premijera održava na Zagreb Film Festivalu, u čijem su natjecateljskom programu neki od najboljih filmova proizvedenih ove godine", rekla je redateljica filma Ines Tanović za Hinu. "Nadam se da će publika doživjeti našu svakodnevnu priču kao svoju i da će ih film dotaknuti emotivno i ljudski", dodala je.

Kako je riječ o koprodukciji sa Slovenijom i Hrvatskom, u filmu glume i hrvatski glumci. Redateljica je, kaže, zadovoljna što je surađivala s hrvatskom koproducenticom Zdenkom Gold i hrvatskim glumačkim zvijezdama kao što su Nina Violić, Goran Bogdan i Goran Navojec. "Uloge sam pisala upravo za njih i drago mi je što su pristali biti dio priče", istaknula je.

Na večerašnjoj projekciji filma, uz redateljicu i hrvatsku koproducenticu, bit će i dio glumačke ekipe, Uliks Fehmiu, Emir Hadžihafizbegović i Jasna Ornela Bery.

Emir Hadžihafizbegović, koji u filmu glumi oca obitelji i to je njegov 52. igrani film, kaže kako ta topla i nepretenciozna priča o potrazi za smislom nosi snažnu poruku. "Film govori o tome kako jedna obitelj u postratnom Sarajevu doživljava devastaciju, a onda i bolest majke koja ih ponovno okuplja i donosi snažnu poruku", rekao je Hadžihafizbegović za Hinu.

Po njegovim riječima, umjetnost ima dva zadatka, otvarati probleme i popravljati ljude, a ovaj film to ispunjava. "Film govori o onome što je Sarajevo pretrpilo tijekom agresije, to je jednostavno, reducirano i točno djelo", napomenuo je.

Sarajevskog glumca ne čudi što se sve više redatelja okreće temi obitelji, a što se vidi u programu konkurencije ZFF-a, jer, kako ističe, živimo u planetarno destruiranom vremenu u kojemu su srušteni mnogi sustavi vrijednosti, kada pojave poput Big Brothera ulaze u naše dnevne boravke, a lijepe su stvari potpuno izmještene od emotivnih i ljudskih senzora.

Prije ovog fima Ines Tanović je režirala i napisala scenarij za nekoliko kratkih koji su bili zapaženi među kritikom, a režirala je i diosegment omnibusa "Neke druge priče", prikazanog na više od 35 svjetskih festivala. Autorica je dokumentarnih filmova te brojnih namjenskih filmova i reklama.

Drugi današnji film konkurencije, "Saulov sin", redateljski prvijenac bivšeg asistenta Bele Tarra, Laszla Nemesa, zagrebačkoj publici trebao bi predstaviti glavni glumac Geza Roehrig.

Radnja filma smještena je u nacistički logor Auschwitz-Birkenau 1944., a u središtu je mađarski pripadnik Sonderkommanda, jedinice židovskih zatvorenika izoliranih od ostatka logora koji su zaduženi za odvođenje zatvorenika u plinske komore i paljenje leševa. Poprište je to njegove potrage za iskupljenjem dok pokušava dječaku za kojeg je uvjeren da mu je sin osigurati pravi židovski pogreb.

Laszlo Nemes studirao je povijest, međunarodne odnose i scenarij u Parizu, radio je kao asistent redatelja u Francuskoj i Mađarskoj, a potom je upisao studij režije u New Yorku. Za svoje kratke filmove osvojio je brojne nagrade.