SUVREMENA UMJETNOST

Umjetnik kanibal izradio instalaciju od ljudske kose

27.01.2009 u 11:20

Bionic
Reading

Vlastito salo i ljudsko meso samo su neki od materijala u kojima stvara kontroverzni srpski umjetnik Zoran Todorović, a njegova instalacija načinjena od ljudske kose predstavljat će Srbiju na 53. Biennalu suvremene umjetnosti u Veneciji

Umjetnik Zoran Todorović Srbiju će, među ostalim, predstavljati instalacijom pod nazivom 'Scena', sastavljenom od prekrivača i kocke rađenih od ljudske kose. No neobičan izbor materijala u Todorićevu slučaju nije nikakvo čudo. Njegova instalacija pod nazivom 'Asimilacija' sastavljena od slika s estetskih operacija i hladetine načinjene od ljudskog sala, šokirala je javnost. Instalaciju je predstavio 1998. u multimedijalnom centru Kibla u Mariboru, a uz slike estetskih zahvata, poslužio je i svoj 'specijalitet' koji su posjetitelji u neznanju povremeno konzumirali.

Instalacija 'Agalma' i sapun načinjen od Todorićeva sala

Iako rijetko govori za medije, Todorović je za tjednik Standard podijelio nekoliko anegdota o reakcijama koje je 'Asimilacija' izazvala na izložbama diljem Europe. U Sloveniji je jedan posjetitelj inzistirao da ga u vezi nastanka instalacije ispita policija, dok je u Hamburgu izlagao neposredno nakon slučaja kanibalizma u kojemu je Nijemac pojeo svoga ljubavnika, pa je umjetnik zaključio da je to razlog zbog kojega nitko nije želio degustirati hladetinu.

Osim 'kanibalskih pripravaka', Todorović je za potrebe djela 'Agalma' posegao i za dijelovima vlastita tijela, piše portal Alo. Prije nego što je rad predstavljen u Rijeci, Todorić se planirano udebljao i dao da mu odstrane dio sala s trbuha te od njega načinio sapun kojim su se zatim prale performerice.

Hoće li njegova nova, nešto bezazlenija instalacija pronaći svoju publiku i naići na bolje reakcije publike, tek ćemo vidjeti.