MAJSTORSKI CIKLUS

Ukrajinski violist i dirigent Maxim Rysanov stiže u goste Simfonijskom orkestru HRT-a

07.03.2022 u 15:28

Bionic
Reading

Rođen u Ukrajini, školovan u Moskvi i Londonu, Maxim Rysanov nakon izuzetnog nastupa uz Simfonijski orkestar HRT-a i maestra Enrica Dinda u svibnju 2021., vraća se u Majstorski ciklus u dvostrukoj ulozi solista i dirigenta, programom koji donosi antologijsko djelo Frane Paraća, Suitu Dobrinke Tabakove i Četvrtu simfoniju Petra Iljiča Čajkovsko

U četvrtak, 10. ožujka u 19.30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održat će se koncert Simfonijskog orkestra HRT-a iz Majstorskog ciklusa, na kojemu će se u dvostrukoj ulozi – kao dirigent i solist predstaviti Maxim Rysanov.

Rođen u Ukrajini i školovan u Moskvi i Londonu, Maxim Rysanov danas živi u Budimpešti odakle vodi karijeru cijenjenog violista i dirigenta traženog u cijelome svijetu.Nakon izuzetnog nastupa uz Simfonijski orkestar HRT-a i maestra Enrica Dinda u svibnju 2021.,vraća se u Majstorski ciklus u dvostrukoj ulozi solista i dirigenta.

Predvodit će program sazdan od djela slavenskih autora, među kojima je prvo antologijska Muzika za gudače i čembalo akademika Frane Paraća, nastala 1983. s posvetom Zagrebačkim solistima. Skladba 'bolne ljepote', melankolične melodioznosti i iznimne motivike,udružit će gudače Simfonijskog orkestra HRT-a i nagrađivanog mladog čembalista Franju Bilića,školovanog u Amsterdamu, Bernu, Zagrebu i Beču, koji niže uspjehe i kao dirigent te stručnjak za ranu glazbu.

Bugarska skladateljica Dobrinka Tabakova autorica je 'uzbudljive, duboko dirljive' glazbe (Washington Times) s 'blistavim harmonijama i velikim zamasima goleme emotivne dubine' (The Strad). Svoju Suitu u starom stilu napisala je 2006. za violu, gudački ansambl i čembalo kao posvetu Jean-Philippeu Rameauu. Praizveli su je Maxim Rysanov i ansambl festivala Homecoming u Moskvi 2007.