BILA KOD VIDOŠEVIĆA?

Ukradena slika Bogorodice vraćena samostanu

Bionic
Reading

Slika 'Bogorodica s djetetom, Ivanom Krstiteljem i sv. Jurajom s anđelom' nepoznatog autora iz 16. stoljeća, koja je ukradena 1993. godine iz Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika u Splitu, vraćena je danas vlasniku - samostanu Uznesenja Blažene Djevice Marije časnih sestara benediktinki u gradu Krku, a predao ju je glavni ravnatelj policije Vlado Dominić

Slika je u trenutku kada je ukradena bila na restauraciji, a početkom ove godine pronašli su je policajci splitsko-dalmatinske Policijske uprave nakon čega je restauracija završena u splitskom odjelu Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Ravnatelj policije Vlado Dominić izjavio je novinarima da je identitet počinitelja poznat, da je protiv njega policija podnijela kaznenu prijavu, ali da je potom državno odvjetništvo ocijenilo da je, nakon 20 godina, nastupila apsolutna zastara, pa neće odgovarati i biti kažnjen.

Hoće li se objaviti ime počinitelja ovisi o odluci državnog odvjetništva, napomenuo je.

Dominić je rekao da je motiv počinitelja najprije bio financijski, ali da je on kasnije shvatio da se radi o neprocjenjivoj vrijednosti i da sliku neće moći unovčiti, pa je kod njega prevladala želja da dokaže da takvo što može učiniti.

Prošlo je puno vremena dok se nije došlo do informacija, kazao je Dominić navodeći da je o slici obaviješen interpol, te da je uz rad, polciija imala i sreće, pa je slika pronađena, restaurirana i vraćena.

Objasnio je da su se, paralelno s traženjem slike, istraživala i druga kaznena djela i da se tako, usput, došlo do informatora koji je policiji dao neke indicije.

Naglasio je da je policija odmah nakon krađe posumnjala da bi osoba koja je ukrala sliku mogla biti počinitelj, ali da nije bilo dovoljno dokaza, a slika tada nije nađena.

Krčki biskup mons. Valter Župan zahvalio je svima koji su iskreno i dobronamjerno radili da se slučaj sretno riješi, kazavši da mu je drago što sestre benediktinke, koje su čuvale sliku, sada dobivaju zavovoljštinu i smirenje.

'No, čitavo ovo 19-godišnje događanje u nama je pobuđivalo sumnje, zbog raznih indicija koje smo imali, jer svaki otpis i svaki susret umjesto da riješi stvari još je produbljivao neke sumnje, možda u dobronamjernost, možda u postupke', nastavio je biskup Župan.

Na upit novinara govori li o komunikaciji s policijom, biskup je odgovorio da govori 'ne samo o komunkaciji s policijom, nego uopće o komunikaciji s odgovornim ljudima'.

'Neki pismeni odgovori bili su dosta uopćeni, imali smo dojam da istraga dolazi do jedne određene razine, da tu staje i nikako ne pođe dalje, a normalno bi bilo da traje i polako dalje napreduje', rekao je.

Ocijenio je da bi bilo dobro 'doznati neke osnovne datosti u vezi svih događanja kroz ovih 19 godina', da državne institucije sigurno imaju neka saznanja te da bi "bilo dobro kada bi se mogla dobiti i ekspertiza, kao jedno svjedočanstvo o slici'.

'To bi nam svima bilo na čast i dokaz da smo se uistinu prema ovom događaju ponijeli kako treba i učinili sve što je bilo u našoj mogućnosti. Nakon tolikih intervenata i do najviših institucija i ja sam radostan ako je ovo danas sretan završetak bolnoga događanja', rekao je biskup Župan.

Ravnatelj policije Vlado Dominić, upitan kako je shvatio riječi krčkog biskupa, odgovorio je da onaj koji nešto izgubi i traži uvijek misli da to policija može napraviti odmah.

Podsjetimo, najvrijednija hrvatska slika ukradena je u noći 29. prosinca 1993. iz Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika u Splitu, a Jutarnji list donosi i nova saznanja u vezi slučaja.

'Iz krugova bliskih Crkvi doznajemo da su sve sumnje ukazivale na to da je slika kod jednog uglednog Splićanina te da je policija već neko vrijeme pokušavala otkriti vezu između nestanka vrijedne slike i uhićenog šefa HGK Nadana Vidoševića', prenos Jutarnji list.