sutra

Ugledni austrijski filmaš gostuje u MSU uz predavanje i prikazivanje filmova

06.03.2023 u 15:12

Bionic
Reading

Ugledni austrijski umjetnik i filmaš Josef Dabernig u utorak 7. ožujka gostuje u MSU Zagreb s predavanjem 'Prisila ponavljanja' organiziranom uz izložbu 'Tijelo i teritorij: umjetnost i granice u Austriji' otvorenu u Muzeju do 16. travnja ove godine

Antologijske kratke filmove Josefa Daberniga domaća publika imala je prigodu upoznati 2017. u kinu Tuškanac, u sklopu programa Kratki utorak te na njegovoj samostalnoj izložbi u sklopu projekta Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) u Galeriji Nova iste godine. U predavanju koje će se održati u 19 sati u dvorani Gorgona, umjetnik će se osvrnuti na specifičan aspekt prisutan u njegovu radu koji se svodi na opsesivan pristup, a odnosi se na procese prisvajanja, kopiranja, prevođenja i transformiranja.

Gotovo dematerijalizirano kiparstvo Josefa Daberniga oduvijek je njegovalo elemente koji se ponavljaju, bilo da je riječ o prostornim koncepcijama, fetišizaciji brojeva i teksta ili filmu kao sintezi njegove medijske raznolikosti. U sklopu predavanja bit će prikazan i njegov najnoviji kratki film Pastry Friday, (Slastičarski petak, 2022.) o kojemu je filmski kritičar i redatelj Ivan Ramljak zapisao: "Gotovo trideset godina Josef Dabernig na filmskoj vrpci stvara svoje crno-bijele filmske ode minimalizmu, istražujući odnos između svakodnevnih ljudskih navika i prirodnih ili urbanih prostora u kojima se odvijaju. Ovaj put fokusiran je na slastičarnicu u malom južnomoravskom gradiću u koju dolaze nesputana djeca i odrasli. Suptilan, smiješan, ciničan, ali duboko ljudski, ovo je još jedan klasik austrijskog majstora.“

Radovi Josefa Daberniga Izvor: Licencirane fotografije / Autor: n.n.

Na izložbi Tijelo i teritorij u vitrinama je izloženo više od stotinu stranica knjige Ljepota i probava ili pomlađivanje je moguće samo pravilnim održavanjem crijeva dr. Franza Xavera Mayra iz 1920., koju je Josef Dabernig bez predaha, sve gušćim i sitnijim rukopisom prepisivao vlastitom rukom. Uz taj opsesivno-kompulzivni rad, na izložbi se prikazuju i njegovi kratki filmovi Izlet u fitness u kojemu suptilno ironizira trendovsku fitness kulturu, te film Aquarena koji je realizirao sa svojom suprugom, umjetnicom Isabellom Hollauf, prikazujući na karakterističan diskretan i ironično-duhovit način napetost između prirode i nametnutih ljudskih normi na primjeru socijalističkog nadzora nad distribucijom vode.

Josip Dabernig (1956.) likovni je umjetnik i filmaš. Diplomirao je kiparstvo 1981. na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču, gdje živi i radi. Uz mnogobrojne izložbe u muzejima i galerijama diljem svijeta, izlagao je na Manifesti 3 u Ljubljani (2000.), 49. i 50. bijenalu u Veneciji (2001., 2003.), 9. Gwangjuu bijenalu (2012.) i Manifesti 10 u St. Peterburgu ( 2014.) Svojim kratkim filmovima sudjelovao je na brojnim festivalima među kojima su Međunarodni filmski festivali u Locarnu, Mar del Plati, Rotterdamu, Torontu, Veneciji te Međunarodni festival kratkog filma u Oberhausenu.