DODJELA ZA KRAJ

Udicu Festivala mediteranskog filma osvojio je francuski film 'Ona koju zamišljaš'

22.06.2019 u 21:50

Bionic
Reading

Francuski film 'Ona koju zamišljaš', redatelja Safy Nebboua, u kojem glavnu ulogu tumači Juliette Binoche, po glasovima publike osvojio je glavnu nagradu - Udicu - 12. Festivala mediteranskog filma Split koji je u subotu navečer zatvoren nakon dodjele nagrada i projekcije švedskog filma 'Zaneseni'

Najboljim kratkim hrvatskim filmom publika je proglasila film 'Dok je trajao Roland Garros' Snježane Tribuson, srednjometražni film s najvišim ocjenama je 'Kol'ko god nas noge nose' Renate Lučić, dok je najbolji kratki film iz međunarodne konkurencije portugalski 'House of Glass'.

  • +3
Zatvaranje Festivala mediteranskog filma Split Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

O pobjedniku u programu 'Ješke' u kojem se prikazuju kratkometražni hrvatski filmovi, odlučivao je žiri u sastavu Juan Torres iz španjolske tvrtke Latido Films, zatim regionalni distributer Rajko Petrović iz Five Stars Film Distributiona, te Selma Mehadžić kao predstavnica domaćeg distributera Zagreb Film Festivala.

'Udicu' za najbolji hrvatski kratkometražni film u programu 'Ješke' žiri je ravnopravno dodjelio autorima dva filma kojima će pripasti po šest tisuća kuna nagrade, a to su 'Stepska lisica' Andrije Mardešića i 'Strujanja' Katerine Dude. Posebno priznanje žirija dobio je film 'Mačka je uvijek ženska' kojeg potpisuju Martina Meštrović i Tanja Vujasinović.

Danas, posljednjeg dana festivala održan je i popratni program 'mali meDITEran' namijenjen djeci, pa je tako u kinoteci 'Zlatna vrata' popodne prikazan sinkronizirani animirani film 'Gordon i Paddy', topla i poučna priča o prijateljstvu premijerno prikazana na Berlin Film Festivalu.

  • +13
U ljetnom kinu Bačvice otvoren Festival mediteranskog filma Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

Publika je tijekom deset dana FMFS- a, koliko se festival održavao na tri lokacije, mogla pogledati 70 naslova iz 32 zemlje od čega brojne regionalne i hrvatske premijere naslova koji su osvojili nagrade na najvažnijim svjetskim filmskim smotrama.