ZA ONE KOJI ŽELE VIŠE

Udba i ratovi teme novog programa ZagrebDoXXL

17.02.2015 u 10:33

Bionic
Reading

Za festivalsku publiku koja traži dodatni sadržaj i želi čuti nešto više od autora i relevantnih sugovornika ili se uključiti u raspravu ZagrebDox je ove godine pripremio novi program, ZagrebDoXXL, koji donosi četiri događanja: Upoznajte Kim Longinotto, Ima li rat kraja?, Udba nam je sudba? i Autorsku večer Vinka Brešana

Da bi se gledatelji što lakše probili kroz festivalsku ponudu od 150 najboljih i najinteresantnijih svjetskih dokumentaraca, ZagrebDox ih je, kao i uvijek, organizirao u različite grupe: službenu konkurenciju, službeni program, posebni program i retrospektive, a unutar njih je čak 16 različitih sekcija. Želeći gledateljima ponuditi nešto više, festival ove godine pokreće ZagrebDoXXL, participativnu dokumentarističku platformu preko koje će još obuhvatnije istraživati različite teme i autore.

ZagrebDoXXL započinje susretom s jednom od najcjenjenijih suvremenih dokumentaristica, čiji su filmovi Salma (2013), Ružičasti sariji (2010), Opasne tete (2008), Sestre u zakonu (2005) i Gaea Girls (2000) prikazani na proteklim izdanjima ZagrebDoxa. U sklopu događanja Upoznajte Kim Longinotto na festivalu će se ove godine moći pogledati njena dva najnovija ostvarenja: Snovolovka, za koji je nagrađena za režiju na nedavno završenom Filmskom festivalu Sundance i Ljubav je sve: 100 godina ljubavi i udvaranja na filmu, a nakon projekcije Snovolovke u utorak, 24. veljače održat će se i moderirani razgovor s autoricom.

U srijedu, 25. veljače na rasporedu je projekcija pobjedničkog filma IDFA-e, francusko-švicarskog O ljudima i ratu u režiji Laurenta Bécue-Renarda. Sniman tijekom pet godina, uglavnom za vrijeme grupnih terapija u kalifornijskoj ustanovi za liječenje ratnih veterana, dokumentarac svjedoči o strašnim psihičkim posljedicama koje su ratovi u Iraku i Afganistanu ostavili na američkim veteranima. Nakon projekcije filma uslijedit će razgovor na temu ratnih trauma, ponosa, straha, krivnje i žaljenja pod nazivom Ima li rat kraja?

U četvrtak, 26. veljače nakon projekcije kontroverznog njemačkog dokumentarca Titovi odredi smrti – koji istražuje likvidacije hrvatskih emigranata u Njemačkoj uz poseban naglasak na ubojstvu Stjepana Đurekovića i suđenja Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču – ZagrebDoXXL događanje Udba nam je sudba? priprema opširni razgovor s redateljima, Philippom Grüllom i Frankom Hofmannom i ostalim relevantnim sugovornicima.


Autorska večer Vinka Brešana donosi dokumentarističku paštašutu najuspješnijeg domaćeg redatelja, a uključuje kratkometražne dokumentarce Naša burza (1987) i Hodnik (1994) te dugometražni Dan nezavisnosti Radija 101 (2007). Razgovor s Vinkom Brešanom na rasporedu je u petak, 27. veljače.