LAUBA

U Zagrebu počeo 'Tjedan za ljude i umjetnost - Nesvrstani', evo tko nastupa

23.05.2018 u 10:33

Bionic
Reading

U zagrebačkoj Laubi 22. svibnja otvorila se prva umjetnička konvencija 'Nesvrstani - tjedan za ljude i umjetnost', koja traje do 27. svibnja, a na kojoj 12 nezavisnih galerija i umjetničkih inicijativa izlaže na prodaju djela eminentnih hrvatskih umjetnika. Publiku, uz to, očekuje glazbeni i filmski program, radionice te niz predavanja

Kako navode organizatori, konvencija služi izravnom susretu galerista, umjetnika, kustosa, kolekcionara i publike, a u sklopu izlagačkog programa predstavljaju se Atelieri Žitnjak, Galerija Beck, Galerija Kranjčar, Greta, Zen Contemporary Art Gallery, Lauba, Oris – Kuća arhitekture, Galerija Poola, Galerija 90-60-90, Medika, Galerija Siva, Galerija 3.14 i Galerija Tutnplok.

U Laubu u sklopu Nesvrstanih 25. svibnja dolazi Plamen Dejanoff, svjetski poznati suvremeni umjetnik koji će uz Nicolausa Schafhausena, direktora bečke Kunsthalle govoriti o svom novom projektu. Nakon toga, Valentino Bošković neće doći, ali organizator najavljuje da će se publici obrati iz svemira, svojom Marsovskom poslanicom. Pročitat će ju Boris Jokić.

  • +10
Nesvrstani u Laubi Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

U tjednu Nesvrstanih nastajat će i radovi nekih od najznačajnijih imena hrvatske street-art scene. U dvorištu Laube radit će Lonac, Chez, Mane Mei, Miron Milić, Modul8 i Sarme. Bojan Gagić i Miodrag Gladović dolaze s projektom LIGHTUNE.G, koji se temelji na konverziji svjetla iz svjetlosnih objekata u tonske slike.

Djeca i mladi tijekom konvencije imaju priliku sudjelovati na brojnim radionicama - likovne kritike, street fotografije, grafita, kaligrafije, papercuttinga, a tu je i filmski program u suradnji s Motovun Film Festivalom. U sklopu njega 24. svibnja u 21:30 sati prikazat će se 'Tuvalu', film njemačkog redatelja Veita Helmera sa za tu priliku posebno skladanom glazbom i izvedbom koju će predvoditi Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević. Nastup Mayalesa najavljen je za 26. svibnja.

U popratnom programu održat će se okrugli stolovi te predavanja uglednih domaćih i stranih predavača (Darko Fritz, Marko Golub, Žarko Paić, Leila Topić, Nataša Lah, Ivana Meštrov, Vinko Srhoj, Boris Greiner, Leonida Kovač, Petar Milat, Goran Sergej Pristaš, Radovan Beck, Elvira Kranjčar, Zdravko Mihočinec, Josip Zanki). Neke od tema su 'Zašto je u Hrvatskoj sva umjetnost postala dobra?', 'Tko nam to educira likovne kritičare' te 'Kako razgovarati o umjetnosti i ispasti jako pametan'.

Detaljan program doznajte na službenoj stranici.