01. - 12. lipanj

Tjedan suvremenog plesa po 39. puta u Zagrebu

25.05.2022 u 12:27

Bionic
Reading

Najveći međunarodni plesni festival u Hrvatskoj, te jedan od najstarijih u Europi odvija se po 39. puta u Zagrebu od 01. do 12. lipnja. Ovogodišnji Tjedan suvremenog plesa spaja nas s nama poznatim i dragim imenima međunarodne scene, ali i novim talentima, dok se kroz radionice, tribine i predavanja u tematskom smislu, festival ove godine osvrće na pitanje održivosti u širem smislu: počevši od održivost karijera plesača, održivost resursa, održivost zajednice, a sve to kao i uvijek kroz pozitivan, ali i kritički odnos prema budućnost koju gradimo, ulozi koju ples ima te moćnostima plesne transformacije

Ovogodišnji festival će se otvoriti s predstavom Tu Sam! u produkciji riječkog kolektiva Trafik, autora Žak Valente koja progovara o održivosti plesačkih karijera, životnim, ali i umjetničkim izazovima s kojima se plesni umjetnici svakodnevno susreću, stoji u priopćenju.

Punk, visoka moda i umjetnost, bunt, pomicanje granica društveno prihvatljivog i umjetnički prihvatljivog teme su koje propituje, a  podjednako su aktualne i danas kao i nezaboravnih osamdesetih godine prošlog stoljeća.

Zvijezda 39. Tjedna je zasigurno predstava/spektakl May B, koja je postavila francusku koreografkinju Maguy Marin čvrsto u samo središte pozornosti  svjetske plesne scene 1981. godine. Nakon više od 40 godina izvođenja i danas, ova predstava podjednako plijeni pažnju gledatelja, ali i kritike. Tako se gostovanjem predstave May B, 39. Tjedan suvremenog plesa pridružio nizu europskih prijestolnica u kojima je odigrana ova jedinstvena kazališno-plesna senzacija, te će sada i hrvatska publika končano moći uživati u ovoj plesnoj poslastici.

Francesco Scavetta, svakako je rado viđeni umjetnik u Hrvatskoj, bilo kada navrati održati jednu od svojih svjetski jedinstvenih radionica,  specifične plesne metodologije Suprising Body, bilo da predstavlja svoj neobični koreografski svijet inspiriran filmskim trenutcima i metodologijama. Jedan je od najagilnijih autora danas, čiji su radovi gostovali u 73 zemlje svijete, zagrebačkoj će se publici ove godine predstaviti s predstavom Hardly Ever, kojom istražuje koncept istine i laži u kazališnom kontekstu i svakodnevnom iskustvu.

U goste dolazi i mladi talijanski umjetnik Marco D’Agostin, europska plesna zvijezda u usponu, sa svojom sjajnom predstavom Best Regards, koja je svojevrsni homage posvećen Nigel Charnocku, velikanu suvremenog plesa i osnivaču legendarne skupine DV8, a kojeg je Festival imao prilike ugostiti tijekom ratnih izdanja.  

Uz bogati izvedbeni program pozivamo vas da pratite i Off prorgam Tjedna.

Održati će se dvije konferencije baveći se aktualnim pitanjima vezanim uz struku i njenu održivost. Prva je međunarodna konferencija Stronger Together: Performing Arts and Territorial Development,  realizirana je  u suradnji sa Francuskim Institutom u Zagrebu te Mrežom Teatroskop i Festivalom Cirkusa, a bavi se regionalnim razvojem i pozicijom nezavisne plesne scene i suvremenog cirkusa u Hrvatskoj i u Europi danas. U suradnji sa Akademijom Dramskih Umjetnosti i Školom za suvremeni ples Ane Maletić održati će se i konferencija na temu Gradimo Budućnost, uz prezentaciju radova studenata završnih godina. Razgovarat će se o održivosti karijera, viziji za budućnost i iščekivanjima mladih umjetnika koji stupaju na profesionalnu scenu.

Kroz Radionice Jutarnjih plesnih treninga gostujući umjetnici pružit će  priliku hrvatskim plesnim umjetnicima da razmjene iskustva i isprobaju  nove tehnike i plesne pristupe.  Dok će se kroz dvije intenzivne koreografsko-plesne radionice ojačati povezivanje hrvatske plesne scene s međunarodnim projektima. Tako će se kroz radionice multikulturnog projekta  Roots of Dance,  u kojem sudjeluju plesne organizacije iz devet zemalja, osim  istraživanja o spoju tradicionalnih kultura i suvremenih izvedbenih praksi, odabrati  i sudionici za odlazak na plesni festival u Katowicama, Poljskoj u rujnu 2022.  

Izuzetna nam je čast što ćemo realizirati radionicu ekscentričnog francuskog koreografskog dvojaca SINE QUA NON, koji poziva zagrebačke plesače,  cirkusante, pjevače, akrobate, glumce i općenito umjetnike svih profila,  da im se pridruže  u četverodnevnom istraživačkom procesu za predstavu u nastajanju pod nazivom Out of the Blue.

Kako i gledatelji ne bi ostali zakinuti za izvođačko iskustvo pobrinuo se mađarski umjetnik Mate Meszaros, koji poziva građane da mu se pridruže kroz  šetnju u projektu Mechanics of Distance, te da na novi način upoznaju grad i na trenutak poziciju promatrača zamijene ulogom izvođača.  

Uz odabir recentnih hrvatskih umjetnika i njihovih radova: Saše Božic, Ksenije Zec, Žak Valenta, Zrinke Šimišić, Koraljke Begović, Tatjane Rupcich, zagrebačkoj publici će se predstaviti i umjetnici iz Srbije, Makedonije, Slovenije, Bugarske, Bosne i Hercegovine te Ukrajine i Mađarske, a sve to zahvaljujući  suradnji s programom Perform Europe, jednim od najvećih aktualnih europskih programa koji ima za cilj jačanje mobilnosti europskih produkcija, unutar kojeg je i nastala  jedna od najznačajnih suradničkih platformi pod nazivom  East is Best.

Osim predstava, tribina i radionica, Tjedan je ove godine obogaćen i multimedijalnim sadržajima koji se bave značajnom temom važnosti plesa u vrijeme ratnih razaranja i poraća. Tako će posjetitelji moći vidjeti prezentaciju video instalacije Our Family Garden, umjetnice Smirne Kulenović, koja na intrigantan način predstavlja stvaranje umjetničke zajednice tri desetljeća nakon rata u BiH. Predstavit ćemo također ukrajinsku predstavu Poslukh, nakon koje ćemo imati privilegiju  razgovarati  sa samom  autoricom Krystynom Slobodianiuk. Osim tog ćemo podržati ukrajinske umjetnike i kroz projekciju kratkog filma umjetnika Antona Ovchenka, koji je nastao tijekom nedavnog boravka u skloništu u Kijevu, te ćemo s njima razgovarati o važnoj ulozi koju umjetnost ima u ratu, ali još važnije u vrijeme poraća, obnove i gradnje budućnosti. Filmsku selekciju zaključit ćemo s ciklusom kratkih filmova Malijskog umjetnika Smail Kanoute, jednog od 22 koreografa koje Europska mreža Aerowaves izdvaja kao jednu od svjetskih mladih koreografskih nada koje svakako treba pratiti.