'TAMNO BIJELA ZEMLJA'

U Umjetničkom paviljonu otvorena izložba Zlatana Vehabovića

19.07.2018 u 21:55

Bionic
Reading

Izložba suvremenoga hrvatskog slikara Zlatana Vehabovića, pod nazivom 'Tamno bijela zemlja', postavljena je u sklopu ciklusa site-specific izložbi, a predstavljena je novinarima u četvrtak 19. srpnja u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu

U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu novinarima je predstavljena nova izložba suvremenog hrvatskog slikara Zlatana Vehabovića, koji je istaknuo kako je uzbudljivo i zabavno testirati sebe i vidjeti može li iznijeti veliki projekt.

'Sve moje izložbe do sada bile su antiteze velikih projekata, i načini kako bih ih radio, i načini kako bih ih primarno koncipirao', rekao je dodavši kako je to uvijek bila neka njegova, krajnje intimistička i osobna metodologija na djelu, gdje bi svaku stvar revidirao u vrlo kratkim intervalima.

  • +13
Otvorenje izložbe Zlatana Vehabovića u Umjetničkom paviljonu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Naglasio je kako je uglavnom nastajala jedna po jedna njegova slika te dodao kako je svaka imala svoje vrijeme i nastajala u nekoj svojoj vremenskoj jedinici.

'Dugo sam tako slikao, a u smislu koncipiranja, iz ove današnje perspektive mi se čini da je sve bilo pod nekim labavim kišobranom primarne ideje i onda bih išao raditi jednu po jednu stvar', napomenuo je.

Ocijenio je da je u svijetu umjetnosti zanemarena činjenica koliko je iskustvo života teško prenijeti u umjetnost i k tome biti autentičan. 'Živimo u vremenu u kome je prag za pristup tom klubu, nazovimo to umjetničkom scenom, iznimno nizak', rekao je dodavši kako smatra da je razlog tome poprilično banalan.

Istaknuo je kako je umjetnost krajnje raznolik teren koji pod kišobranom tog termina objedinjuje toliko međusobno različitih izraza. Time dolazimo, naglasio je, do jednostavne činjenice da nisu svi publika za sve, pratimo uske niše svojih interesa i ne dovodimo u pitanje ljude i prakse izvan te sfere.

Izložba u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu otvorena je večeras i ostaje otvorena do 2. rujna. Glavni kustos izložbe je Branko Franceschi