IZLOŽBA U ZAGREBU

'Tamno bijela zemlja' vodi nas u arktički svijet Zlatana Vehabovića

19.07.2018 u 10:56

Bionic
Reading

U Zagrebu se u četvrtak 19. srpnja otvara izložba 'Tamno bijela zemlja' jednog od ponajboljih suvremenih umjetnika Zlatana Vehabovića koji će predstaviti ciklus od 20 slika nastalih nakon ekspedicije na Arktiku. Kustos izložbe koja u Umjetničkom paviljonu ostaje otvorenom do početka rujna je Branko Franceschi

Zlatan Vehabović je tijekom listopada 2016. godine sudjelovao u jednomjesečnoj ekspediciji na jedrenjaku čija se ruta protezala krajnjom nezamrznutom regijom polarnoga arktičkog mora uz obale otoka Svalbard. Pet tjedana intenzivnog boravka sastojalo se od plovidbe, redovnih iskrcavanja u nenaseljena priobalna područja golemog arhipelaga, aktivnog planinskog pješačenja te obilaska nastanjenih i napuštenih boravišta i manjih gradova regije. Cijelo iskustvo je dokumentirano putem fotografije, a potom podijelio snimljeni materijal u četiri tematske skupine, djelomično samonametnute prirodom podneblja a dijelom specifičnim osobnim interesima. One su: ekspedicija, pejzaž, povijest / politika regije te ekološka dimenzija umjetnikovog iskustva te ekstremne regije, navodi se u najavi izložbe.

Zlatan Vehabović (1982, Banja Luka) diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje mu je dodijeljena nagrada za najbolji diplomski rad 2006. godine. Sljedeće godine upisuje doktorski studij na istoj instituciji. Do sada je u Hrvatskoj imao desetak samostalnih izložbi te sudjelovao na više od 40 grupnih izložbi u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Danskoj i SAD-u.

Dobitnik je nekoliko nagrada među kojima se ističu Velika nagrada 49. Zagrebačkog salona (2010.), Nagrada Međunarodne organizacije umjetničkih kritičara – The International Association of Art Critics (AICA), Prva nagrada na natječaju Novi Fragmenti Erste Banke (2006.) i Druga nagrada Essl Award for Central/Southeast Europe (2006.) u Austriji.  Njegove je radove otkupila nekolicina domaćih i stranih zbirki: Essl Museum (Austrija), Zbirka Filip Trade (Hrvatska), Hypo Group i Erste Bank. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.