odabrani radovi

U srcu Zagreba otvorena izložba posvećena potresu, evo tko je dopšao od poznatih

10.09.2020 u 18:53

Bionic
Reading

U četvrtak poslijepodne otvorena je izložbu 'Zagreb - grad koji treba našu ljubav', a tema je potres koji je pogodio Zagreb 22. ožujka obilježen fotografijama petnaest Cropixovih autora

Izložbu su otvorili premijer RH Andrej Plenković, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, članica Uprave Hanza Medije Ana Hanžeković i glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić.

Hrabri fotoreporteri Cropixa među kojima su Ronald Goršić, Bruno Konjević, Boris Kovačev, Tomislav Krišto, Neja Markičević, Goran Mehkek, Ranko Šuvar, Damjan Tadić, Marko Todorov i Darko Tomaš, bili su na ulicama grada odmah nakon najvećeg potresa koji je pogodio Zagreb još od 1880. godine.

Trideset četiri uvećane fotografije postavljene su na instalaciji u obliku skele, jednog od simbola potresa, na Europskom trgu, a tematski su podijeljene u poglavljima: 'Šok', 'Krhotine', 'Baština', 'Katedrala', 'Hvala vam' te 'Glavu gore'. Zabilježeni su brojni prizori poput zabilježilo je prvih, neposrednih, reakcije građana koji su sjedili u parkovima, Bad Blue Boysi koji su se organizirali i pomagali rodiljama u klinici u Petrovoj ulici, alpinisti, penjači, visinski radnici kako se penju po krovovima da bi uklonili dimnjake, dijelovima građevina koji su završili na cesti, stradale muzeje, galerije, crkve, spomenike kulture..

Ova zanimljiva izložba će se moći pogledati punih mjesec dana. Uz to na web stranici https://potres.jutarnji.hr/ dostupan je katalog sa sedamdesetak fotografija. Uz fotografije, može se pogledati i film Borisa Orešića o potresu 'Ukradeno proljeće'. Sljedeća tri dana film će biti dostupan na platformama MAXtv i MAXtv To Go, dok se 14. rujna pušta na HM i HT YT kanalu.

  • +9
Otvorena izložba 'Zagreb - grad koji treba našu ljubav' Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX