13. LIPNJA

U Splitu počinje postaje Festival mediteranskog filma, evo što donosi program

11.06.2019 u 12:56

Bionic
Reading

Ovogodišnji Festival mediteranskog filma Split 13. lipnja u ljetnom kinu Bačvice otvara talijanski film 'Sitne ribe', nagrađen Srebrenim medvjedom na posljednjem Berlinaleu. Riječ je o adaptaciji romana 'Paranza dei bambini' Roberta Saviana koji zbog svojih fantastičnih knjiga o zloglasnoj mafijaškoj organizaciji Camorri već dugi niz godina živi pod strogom policijskom zaštitom

U programu 12. FMFS-a nalazi se 70 naslova iz 32 zemlje, a pažnju posebno plijene novi filmovi trenutno najpoznatijih francuskih glumica Juliette Binoche ('Ona koju zamišljaš') i Isabelle Huppert ('Zlatna mladež') te spektakl 'Loro' Oscarovca Paola Sorrentina.

U konkurenciji za najbolji dugometražni film je i posljednji uradak nedavno preminule ikone europske kinematografije Agnes Varde, a tu je i niz trilera i dokumentaraca iz zemalja Mediterana, ali i Južne Amerike i Švedske, koji su nagrade osvajali na najvažnijim međunarodnim filmskim smotrama.

  • +16
Festival mediteranskog filma Split Izvor: Licencirane fotografije / Autor: FMFS

Kao i svake godine, FMFS posebnu pozornost daje kratkometražnom hrvatskom filmu u programu 'Ješke', koji se prikazuju uoči projekcija vrhunskih dugometražnih naslova, čime njihovi redatelji dobiju rijetku priliku da njihove uratke vidi velik broj gledatelja. Osim što im je pružen udarni termin, 15 domaćih kratkiša 'bori' se i za 12 tisuća kuna, najveću novčanu nagradu koju jedan hrvatski filmski festival dodjeljuje ovom filmskom žanru.

Ovogodišnji FMFS otvara tako i hrvatska premijera 'Ješke' redateljice Snježane Tribuson 'Dok je trajao Roland Garros', a publika u Splitu prva će imati priliku pogledati i dokumentarni film 'Strujanja' Katerine Dude, 'Spiralu' Petra Vukičevića, 'Dogovor' Filipa Lozića, 'Bogomoljku' Mladena Stanića te 'Lovebox' Ivana Turkovića Krnjaka koji je već prikazan na nizu međunarodnih filmskih festivala.