POLA MILIJUNA KNJIGA

U Splitu otvorena nova Sveučilišna knjižnica

30.09.2009 u 16:36

Bionic
Reading

U Splitu je otvorena nova Sveučilišna knjižnica, u Ulici Ruđera Boškovića u sklopu studentskog Kampusa Visoka.

Ravnatelj splitske Sveučilišne knjižnice je Petar Krolo, a svečanom otvaranju nazočio je i rektor Sveučilišta Split Ivan Pavić.

Splitska Sveučilišna knjižnica prostire se na 17.000 metara četvornih, a u svom knjižnom fondu ima pola milijuna svezaka, među kojima i devet rijetkih i vrlo vrijednih inkunabula.

Osim prostora za čitanje koji odjednom može primiti do 500 korisnika, te spremišta knjiga, u knjižnici su i prostori za individualni i istraživački rad, te predavaonice za konferencije, izložbe i prezentacije.

U sklopu zgrade se nalazi prostor za fotokopiranje, prodaju knjiga, kafić i restoran.

Rektor splitskog Sveučilišta Pavić naglasio je kako su sve knjige čipirane, pa tako neće biti moguće niti jednu iznijeti izvan prostora Sveučilišne knjižnice.

Cijeli sustav je kompjuteriziran, od pretraživanja kataloga do knjiga, a nadamo se da će nekoliko stotina računala koliko ih ima u knjižnici zadovoljiti potrebu svih naših korisnika, naglasio je rektor Pavić.

Sveučilišna knjižnica ima pet katova, a na posljednja dva kata je smješten novootvoreni Studij za forenzične znanosti, jedini takve vrste u ovom dijelu Europe.

U novu zgradu splitske Sveučilišne knjižnice utrošeno je 250 milijuna kuna.