PREMIJERA

U splitskom HNK-u izvedena drama 'Idomenej'

15.03.2015 u 09:47

Bionic
Reading

Dramski ansambl splitskoga Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u subotu je premijerno izveo sedamdesetminutnu dramu 'Idomenej' Rolanda Schimmelphenniga u režiji, prijevodu i scenografiji Renea Medvešeka, koju je publika nagradila dugotrajnim pljeskom

Idomenej je kretski kralj i junak trojanskoga rata, čiji se svijet ruši kad mora podnijeti žrtvu veću i od vlastita života. Naime, zavjetovavši se Posejdonu da će za sretan povratak žrtvovati prvo živo biće koje sretne na obali, on žrtvuje svojega sina.

Drama je to o ljudskom izboru i posljedicama, ističe dramaturginja predstave Lada Martinac Kralj i dodaje da Idomenej, kojega je najvažniji suvremeni europski dramatičar Schimmelpfennig odabrao kao lice o čijoj se sudbini govori, ima takve preporuke da se o njemu tragedija mogla napisati i u doba starih grčkih dramatičara. 'Kako bi nam Aristotel objasnio, razlog je u tome što Idomenej nije bog, ali ni običan čovjek. On je po svojoj hrabrosti, ljepoti, odlučnosti, porijeklu i djelima iznad običnih, ali, opet, nije božanski nedodirljiv', misli Martinac Kralj.

Reneu Medvešeku ovo je prva režija na splitskoj kazališnoj sceni. U predstavi su igrali Nenad Srdelić, Snježana Sinovčić Šiškov, Anastazija Jankovska, Nikša Arčanin, Trpimir Jurkić, Petra Pavlina Kovačić, Sara Ivelić, Mia Čotić, Pere Eranović i Bojan Brajčić. Dramaturginja predstave je bila Lada Martinac Kralj. Za kostime se pobrinula Ana Marin, a za scensku glazbu Matija Antolić i more, točnije, zvuk morskih orgulja u Zadru. Zoran Mihanović je bio oblikovatelj svjetla, Tomislav Luetić zvuka, dok je jezična savjetnica bila Jagoda Granić.

U svijetu umjetnosti Idomenej je najpoznatiji po istoimenoj Mozartovoj operi, premijerno izvedenoj 1781. u münchenskom kazalištu Cuvilliesu. Roland Schimmelpfennig, jedan od najpoznatijih europskih dramatičara, svojeg je 'Idomeneja', koji je izveden u tom kazalištu, napisao 2008.