U SPLITU

U splitskom HNK premijerno izveden balet 'Labuđe jezero' u koreografiji Daniela Cardosa

30.01.2021 u 00:17

Bionic
Reading

Balet splitskog HNK u petak navečer premijerno je izveo 'Labuđe jezero' P.I. Čajkovskog u koreografiji Daniela Cardosa

Radnja baleta događa se u sadašnjosti, u azilu, sirotištu, zatvoru. Ondje su bizarna bića sa ljudskim manama, osobinama i vrlinama.

Kako stoji u kazališnoj knjižici, Cardosovo 'Labuđe jezero' gledatelje odvodi u nestvarni svijet drame, fantazije, magičnih čini i čarolija, a glavni likovi iz izvornika, crni i bijeli labud, zadržani su i premješteni u današnje vrijeme.

Klasično i Cardosovo 'Labuđe jezero' u najvećoj mjeri povezuje ponajprije glazba Čajkovskoga, potom koncept skrivanja, pretvaranja i transformacije, zbog čega su zadržani likovi bijelog i crnog labuda, a sve drugo je iz svijeta bajke transponirano u realitet čiji su sudionici ne prinčevi i princeze, nego ljudi čije su životne konstelacije sve samo ne bajkovite ili idilične.

Kako nema prinčeva i princeza, nema ni zlog čarobnjaka da na sebe preuzme odgovornost za sva postojeća zla, nego su ona posljedica naših vlastitih nagonskih pobuda i poriva koji naše živote najčešće čine teško razmrsivim labirintom, istaknuli su iz splitskog HNK.

Cardoso je sa svojom lisabonskom trupom Quorum Ballet predstavu praizveo 2013.

'Komad je s velikim uspjehom često izvođen diljem Portugala, a gostovao je u više gradova u Danskoj i Kini, te na festivalu u Rumunjskoj. Splitska je publika Daniela Cardosa upoznala prošlog ljeta kad je, na kraju 66. Splitskog ljeta na Sustipanu, Balet splitskog HNK premijerno izveo njegovu predstavu Correr o fado', istaknuto je.

U 'Labuđem jezeru' nastupali su: Irina Čaban Bilandžić, Aaron Kok, Rothbart Jurgen Rahimi, Eva Karpilovska, Matea Milas, Minori Nakayama, Daniel Erchov Zayas, Demelza Lesage, Daniel Hoek, Isaiah Maness, Nozomi Miura, Yuto Mutai, Hazuki Tanase, Yezi Jung, Ivan Boiko, Anastasija Boiko i Demelza Lesage

Kim Hiltl Potthoff je bila asistentica koreografa, Petar Ivanišević i Branimir Bokan oblikovatelji svjetla i tona, a Gorenka Žižić Jagar asistentica produkcije.

Sljedeće izvedbe su 30. siječnja, te 1. i 2. veljače.