NAJPLODNIJI AUTOR SPOMENIKA TUĐMANU

U splitskoj Galeriji Meštrović otvorena izložba akademskog kipara Kuzme Kovačića

19.07.2019 u 00:18

Bionic
Reading

U vrtu splitske Galerije Meštrović u četvrtak navečer je, u sklopu ciklusa izložbi "Umjetnik kod Meštrovića" te 65. Splitskog ljeta, otvorena izložba skulptura i izložena kiparska instalacija Mihi videtur akademskog kipara Kuzme Kovačića.

Autorica izložbe je Vesna Bulić Baketić. O djelima Kuzme Kovačića govorio je likovni i književni kritičar Milan Bešlić istaknuvši da je kritika u svakom umjetnikovom djelu prepoznala ono o čemu je obilježio zadnja desetljeća hrvatskog kiparstva i čime je svojim djelima utemeljio u suvremenom hrvatskom kiparstvu svoju osobnu vrijednost.

'Kuzma Kovačić sam za svoja djela kaže da su kiparske pjesme. Ta lirska komponenta u njegovim djelima je trajno prisutna, duboka, ona je čvrsta sastavnica koja kroz minula desetljeća nije prestajala determinirati njegovo stvaralaštvo u toj bitnoj odrednici. Prepoznat će se i one vrijednosti koje su ovdje u ovim djelima posve evidentne, to je njegovo jasno i čvrsto uporište u zavičajnom prostoru', rekao je Bešlić.

Akademik Radoslav Tomić je rekao kako je svojstvo Kuzme Kovačića izravno osvrtanje na grčku umjetnost jer je u grčkoj kulturi, umjetnosti i kiparstvu, u prvom redu mramoru, našao ishodište iz kojega je na jedan smion način napravio skulpturu koja je moderna, ali istovremeno kulturno vezana uz tradiciju koja je stara i tako bitno važna za cijelu europsku umjetnost i kulturu.

'Velik broj ovdje izloženih djela Kuzma Kovačić je napravio posljednjih šest do osam mjeseci što potvrđuje njegovu vitalnost i spremnost da se suočava s novim problemima, da rješava nove likovne forme i da se usprkos brojnim nesporazumima koji se pojavljuju uz njegov opus zna othrvati svim problematičnim iskustvima kroz koje je prošao', istaknuo je Tomić.

Izložba, koju je otvorio gradonačelnik Andro Krstulović Opara, je poziv na čovjekovo i naše nacionalno dostojanstvo u kojem je sačuvano visoko mjesto za umjetnost, poručio je na kraju kipar Kuzma Kovačić.

  • +7
Izložba akademskog kipara Kuzme Kovačića u galeriji Meštrović Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandžić

'Ponosan sam što smo suvremenici, ali i baštinici čovjeka koji je ugostio našeg suvremenika. Čovjeka koji je želio upravo ovakve događaje i koji nam je stvorio ovaj prekrasni ambijent i Kuzmu kojemu smo suvremenici. Točno je rekao Radoslav Tomić da je Kuzma stožerna osoba hrvatske umjetnosti. Jest, odmah ste uz bok velikom Meštroviću', ocijenio je gradonačelnik.

Izložb će biti će otvorena do 8. rujna.