19. DANI MILKA KELEMENA

U Slatini održan koncert na Stradivarijevoj violini

04.10.2013 u 15:09

Bionic
Reading

Praizvedbom Kelemenove skladbe 'Die Marketenderin', a u izvedbi mlade hrvatske sopranistice Nikoline Pinko, u dvorani Pučkog učilišta u Slatini obilježen je svečani program devetnaestih Dana Milka Kelemena

Kelemenov 'Incanto' zatim je izveo poznati violinist Goran Končar, skladbu 'Musica Amorosa' Ljerka Končar Gamulin, a potom je uslijedila skladba 'Sjećanja na Tristana' (Erinnerungen an Tristan) za violinu, violončelo i klavir koju je Kelemen posvetio dvjestotoj godini rođenja Richarda Wagnera

Posebnost sinoćnje svečanosti svakako je i nastup Kimiko Nakazawa, japanske violinistice koja je za tu prigodu nastupila svirajući Stradivarijevu violinu, što se, kako je rečeno, u Hrvatskoj događa prvi put. U spomen na žrtve tsunamija u Japanu Nakazawa je odsvirala i skladbu na violini nazvanoj 'tsunami' te napravljenoj od tisuću dijelova uraganom porušenih kuća.

Zamisao je tvorca da na tom jednom instrumentu diljem svijeta zasvira ukupno tisuću violinista kako spomenuta tragedija ne bi pala u zaborav.

'Sretan sam zbog ovakvog događaja. Cijeli je festival krasno zamišljen i dokazuje da glazba ne poznaje granice. Žaloste me životne tragedije ljudi, a strašno mi je nositi se s činjenicom da ljudi nikako i ni s čime ne mogu zaustaviti ratove. Oduvijek sam volio sve narode, kozmopolit sam, a glazbom sam se borio protiv provincijalizacije. Nadam se da sam u tome bar malo i uspio', kazao je Milko Kelemen.

Raduje ga to što će u skoroj budućnosti u slatinskom Zavičajnom muzeju biti izgrađen prostor sa zbirkom njegovih djela, za koju je slatinskom gradonačelniku Ivanu Roštašu predao i darovnicu. Zbirka će, kaže, sadržati zanimljive predmete iz cijelog svijeta: Australije, Japana, Južne Amerike, Sjeverne Amerike, Afrike…


Milko Kelemen

'Cijeli koncert bio je impresivan i nemoguće je bilo što posebno izdvojiti. U sklopu festivala organizirala sam puno koncerata, ali ovaj je bio jedan od emotivnijih. Publika je to jako dobro prepoznala i odgovarajuće tome reagirala. Naravno, jako nas je obradovala i činjenica da je profesor Kelemen, unatoč godinama i slabijem zdravlju, i ove godine s nama. Zahvalna sam gostima koji su se odazvali, naročito profesoru Končaru, bez kojega danas ne bismo imali goste iz Japana, ali i pokroviteljima: Ministarstvu kulture, Županiji, Gradu Slatini koji pruža i logističku potporu te Gradu Osijeku koji se također uključio u događaj', rekla je Jadranka Srdoč, direktorica festivala.

Dani Milka Kelemena u proteklih su osamnaest godina svojim značenjem i popularnošću prešli granice Hrvatske te ugostili brojne poznate glazbenike s gotovo svih kontinenata svijeta.

Dio programa ovog međunarodnog glazbenog festivala posvećenog profesoru Kelemenu - najpoznatijem Slatinčaninu, skladatelju svjetske reputacije i osnivaču zagrebačkih Muzičkih biennala - odvijao se i u prostorima slatinskog Zavičajnog muzeja. Ondje je otvorena izložba pod nazivom 'Od carske željeznice do održivog razvoja turizma područja Szentlorinc – Slatina – Našice'.

Kako je rekla Dragica Šuvak, ravnateljica Zavičajnog muzeja Slatina, spomenuta pruga u ovom slučaju simbol je Kelemenovog putovanja u svijet iz kojeg se pred kraj života u prenesenom smislu vraća i ostaje u svom rodnom gradu. Kelemen je kao dječarac pohađao školu u zgradi u kojoj se danas nalazi Zavičajni muzej pa će, u sklopu istog projekta, biti izdvojena sredstva za budući Dom Milka Kelemena.

'Od sljedeće godine ćemo u Muzeju, kad se otvori zbirka profesora Kelemena, imati njegove glazbene instrumente, gramofonske ploče i tiskane partiture s njegovom glazbom, originalne rukopise, različite tonske i slikovne zapise i svatko tko bude zainteresiran moći će doći u Slatinu proučavati suvremenu hrvatsku glazbu te se upoznati s njegovim likom i djelom', rekla je Šuvak.

Program festivala nastavit će se 4. listopada koncertom u Atriju Muzeja Slavonije u Osijeku. Događaj će početi u 19 sati.