TEATAR I SMRT

U sklopu Eurokaza predstava na Mirogoju

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 12.06.2009 18:02
  • Objavljeno 12.06.2009 u 15:20
groblje

groblje

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Predstavom 'Sedam dasaka varke' Aureliena Boryja - spektaklom s četrnaest kineskih umjetnika, glumaca i akrobata, 20. lipnja u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu otvara se kazališni festival 'Eurokaz', najavljeno je na konferenciji za novinare

Za razliku od prve festivalske predstave, utemeljene na tradicionalnoj kineskoj igri tangram, ostale će se baviti odnosom teatra i smrti, središnjom temom festivala, rekla je umjetnička voditeljica 'Eurokaza' Gordana Vnuk.

Tema smrti ne može se izbjeći kada se govori o kazalištu, jer se kazalište dešava ovdje i sada, a ne živi s težnjom za vječnošću kao neke druge umjetnosti, ustvrdila je Vnuk, dodavši da će predstave na 'Eurokazu' obuhvatiti širok spektar pogleda na temu, od smrti teatralizacije do teatralizacije smrti.

Kao središnji događaj najavljen je multimedijalni projekt 'Tertulia' argentinskih umjetnika Nicolasa Varchauskog i Eduarda Molinarija, koji je 2005. izvođen na groblju La Recoleta u Buenos Airesu, a prilagođen hrvatskom kontekstu sada se izvodi na Mirogoju.

U Argentini je predstava izazvala prosvjede građana iz susjedstva groblja, a nadam se da se to neće ponoviti u Zagrebu, rekao je Saša Božić, dramaturg predstave. Predstava je meditativno iskustvo, u kojem se vizualne i zvučne instalacije povezuju s različitim osobama i događajima iz hrvatske povijesti, dodao je, ne želeći u potpunosti otkriti tko je sve od povijesnih osoba uvršten u predstavu.

Britanska skupina 'Forced Entertainment' govori o ubijanju kazališta u 'predstavi koja je umrla prije svoje izvedbe', dok nizozemska grupa 'Hotel Modern' u predstavi 'Kamp', s oko tri tisuće minijaturnih lutkica, rekonstruira Auschwitz i mehanizam tvornice smrti.

Simboličkim prostorima smrti bavi se projekt 'Knjiga mrtvih' jednog od osnivača 'Kugla glumišta' Zlatka Burića Kiće, koji za predložak uzima iščitavanje različitih dokumentarno-pseudodokumentarnih tekstova i hiperrealističnih slika iz svakodnevnoga života.

Kroz dokumentarni film predstavit će se posljednja predstava mađarskog redatelja Petera Halasza, koji je, kada je saznao da mu preostaje par mjeseci života, inscenirao vlastiti pogreb.

U popratnom programu predstavit će se knjiga 'Dijalozi o Gavelli' Eurokazove biblioteke o novom pristupu djelu tog redatelja.

Predstave 23. 'Eurokaza', koji će trajati do 28. lipnja, izvodit će se još u ZKM-u, na Sceni Travno i u SC-u.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi