ZA NAJMLAĐE

Počeo je pulski Festival dječje knjige Monte Librić

26.08.2020 u 23:13

Bionic
Reading

Trinaesti Festival dječje knjige Monte Librić na kojem sudjeluje 60 hrvatskih i 15 talijanskih nakladnika koji će izložiti gotovo dvije tisuće naslova, otvoren je u srijedu navečer u parku Petra Krešimira IV. u Puli

Naime, zbog pandemije koronavirusa i lockdowna odgođeno je travanjsko otvaranje Monte Librića, koji se sada održava od 26. kolovoza do 2. rujna.

'Ono što se činilo ograničenjem ekipi Monte Librića, pretvorilo se ne samo u novi početak, već u novi kreativni zamah', rečeno je na otvaranju.

'U godini smo koja je najviše pogodila djecu, ograničila im mogućnost učenja, druženja i igre. Stoga smo bili posebno motivirani stvoriti najmlađima trenutke u kojima će osjetiti knjigu, ali se i zaigrati s njom, trenutke u kojima će ponovno osjetiti nesputanost i slobodu dječjeg svijeta', istaknula je direktorica Monte Librića Slavica Ćurković.

Tijekom festivala u jutarnjim satima odvijat će se novi program pod nazivom 'Kako-tako-fon-i-ja' koji temelj ima u tradicionalnim programima Piknik s autorom i Libraonica, ali u sebi nosi onu specifičnu atmosferu parka – velikog igrališta za male istraživače. Večernji program 'Unalica' također je novi programski format koji u sebi nosi glazbu i performans, a polazište mu je naravno literatura za djecu.

'Knjige, priče, događaji i performansi osmišljeni su za dječju radost. Oni se mogu pročitati, slušati i gledati i na otvorenom, na svježem zraku i na zelenoj površini gradskih parkova koji time postaju ono što su oduvijek bili ili bi trebali biti - mjesta okupljanja, socijalizacije i urbane kulture', poručio je obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić kazao je da nas 'knjiga prati kroz cijeli život, neovisno o sve brojnim modernim tehnologijama'.

'U novom programskom konceptu Monte Librića, uz književnike i ilustratore značajnu ulogu imaju i glazbenici i performeri a pravi primjer tog koncepta bit će glazbena priča 'Kišni razdraganci Ivanke Mazurkijević i Damira Martinovića Mrleta sa sjajnim ilustracijama Lane Letović Perčin. Istoimena slikovnica pretvorena je u audio vizualnu predstavu koju ćemo imati prilike vidjeti u večernjem programu Librića', najavila je direktorica Ćurković. Pjesnikinja Olja Savičević, autorica legendarnog romana 'Adio kauboju', česta gošća pulskog Sajma na Librić dolazi sa slikovnicom 'Sami na cilome svitu' koju je ilustrirao Svjetlan Junaković, a bit će predstavljen i dječji roman 'Ribe na drveću' Lane Roje Miličević i Hane Lukas Midžić.

Rovinjska će spisateljica za djecu Tatjana Pokrajac Papucci predstaviti slikovnicu 'Karakol je gol' koja je na Festivalu dječjih umjetnosti u Sarajevu, osvojila nagradu za najbolju bajku.

U programu 'Piύ che una storia' koji su oblikovale Tamara Brussich i Liana Diković predstavit će se dvije slikovnice u jednoj knjizi. Riječ je o slikovnicama Sandre Kušević i Jadranke Ostić, 'Le rane' i 'Le tartarughe', u prijevodu Laure Marchig i Daria Safticha.