Do 28. ožujka

Modne skice Yves Saint Laurenta, Diorova haljina...: U povodu 100. obljetnice Francuskog instituta u Hrvatskoj otvorena izložba 'Moda i strip'

21.02.2021 u 15:57

Bionic
Reading

Izložba 'Moda i strip' iz francuskog Muzeja stripa u Angoulêmeu, koja obrađuje malo poznati međusobni utjecaj stripa i mode, otvorena je u nedjelju u Muzeju za umjetnost i obrt, u povodu 100. obljetnice Francuskog instituta u Hrvatskoj

'U ovih sto godina Francuski institut bio je mjesto prepoznavanja i susreta, točka na kojoj su se nalazili svi koji su zajednički osmišljavali kulturne projekte u svim područjima, od klasičnih do suvremenih', rekla je na otvorenju ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Po njezinim riječima, izložba kojom se obilježava njegova stota obljetnica istražuje odnose mode i stripa, dviju umjetničkih disciplina koje istog trena vežemo uz Francusku.

'Strip se obično smatra dijelom popularne, masovne kulture, ponajprije namijenjen djeci i izvan okvira onoga što nazivamo visokom umjetnošću, a često se zanemaruju njegove veze s vizualnom umjetnošću, filmom, animacijom, književnošću, glazbom, dizajnom, modom kao i važna uloga stripa u obrazovanju', napomenula je.

'Zato će ova izložba pokazati i ukazati na takvo uspostavljanje veza koje istražuju njihove dodirne točke, mjesta ispreplitanja, stvaranja ovih vrijednosti', dodala je.

Obuljen je podsjetila kako je u teškoj godini, koju su Hrvatskoj obilježili epidemija i potres, odlučeno da kulturne institucije ostanu otvorene i s manjim brojem posjetitelja, no željeli su poslati poruku o tome koliko je kultura važna, pogotovo u ovakvim vremenima.

'Nadam se da će taj ulog u održavanju kulture živom u ovim vremenima, u trenutku kada se okolnosti promijene, pomoći da kulturni život puno brže vratimo na mjesto gdje je bio s brojnijom publikom, programima i projektima', ustvrdila je.

Veleposlanik Veyssière: MUO i Francuski institut još će se više povezati

Francuski veleposlanik Gaël Veyssière rekao je kako mu je veliko zadovoljstvo biti u Muzeju za umjetnost i obrt na stotu obljetnicu Francuskog instituta, kako bi nastavili lijepu priču o instituciji koja godinama stvara most između dvije kulture i dvije zemlje.

Posebno je zahvalio Muzeju što ih je ugostio, istaknuvši kako je činjenica da se izložba upravo u njemu održava još jedan način da se dvije institucije povežu, s obzirom da su i MUO i Veleposlanstvo Francuske u Hrvatskoj pretrpjeli velike štete u potresu.

U svom je pozdravnom govoru okupljene upoznao s dugom poviješću Francuskog instituta u Hrvatskoj, od samog osnutka prije točno stotinu godina, 21. veljače 1921. kada se skupina hrvatskih frankofonskih i frankofilskih intelektualaca okupila na Sveučilištu u Zagrebu i osnovala novu udrugu, 'Francuski institut', u svrhu promicanja i širenja francuskog jezika, književnosti i kulture.

Ministrica i francuski veleposlanik potpisali su na otvorenju izložbe sporazum o kulturnoj suradnji na području stripa, čime će se omogućiti čvršći okvir za daljnju razmjenu, edukaciju i projekte koji će uslijediti u ovoj godini.

Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO, izrazio je nadu da je otvorenje izložbe naznaka boljih vremena, podsjetivši kako se prije godinu dana u muzeju slavila 140. obljetnica i predstavio novi postav.

'Veselje i uzbuđenje kratko su trajali jer smo uskoro morali zatvoriti vrata zbog pandemije', podsjetio je, dodavši da ovom izložbom počinju novu sezonu.

Kako je objasnio, izložba 'Moda i strip' važna je jer se bavi dvjema temama suvremene kulture koje su iz pozicije tradicionalne kulture pomalo u sjeni.

Čestitavši Francuskom institutu na stotoj obljetnici, Gašparović je napomenuo kako je on odigrao važnu ulogu u povezivanju dviju kultura, ali je ta suradnja u posljednjih pedesetak godina rezultirala s najmanje s dvadesetak kapitalnih projekata u MUO.

Izložba 'Moda i strip' predstavlja više od stotinu predmeta iz muzejske kolekcije stripova, izvorne strip table i crteže, odjeću i modne dodatke, parfeme, tiskane arhive.

Dio je to bogatog fundusa francuskog Muzej stripa, koji čuva više od 14 000 originalnih strip tabli i crteža i brojne druge tiskane i audiovizualne predmete.

Izloženi su neki od prvih dizajnerskih crteža proslavljenih dizajnera Yvesa Saint Laurenta, Christiana Diora, Thierryja Muglera, koji svjedoče o važnoj crtačkoj tradiciji unutar francuske visoke mode.

Tu su i radovi američkog autora stripova i pionira animiranog filma Winsora McCaya među kojima se ističe strip na kojoj Mali Nemo iz serije 'Little Nemo in Slumberland' prvi put ljubi princezu Slumberlanda, te nikad viđeni strip 'La Vilaine Lulu' jedinog stripa kojeg je nacrtao dizajner Yves Saint-Laurent.

Na izložbi i modne skice haljina - slika Yves Saint Laurenta, Diorova haljina...

Iz razdoblja mondrijanovske revolucije, posjetitelji će moći vidjeti modne skice haljina - slika Yves Saint Laurenta nadahnute radovima slikara Pieta Mondriana, kojima je proslavljeni dizajner odao počast Mondrianu dizajnirajući koktel haljine inspirirane slikarevim apstraktnim platnima.

  • +10
Izložba 'Moda i strip' Muzeja za umjetnost i obrt i Francuskog instituta Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Među atraktivnijim izlošcima je i originalna Diorova haljina također nastala pod utjecajem devete umjetnosti.

Grafički roman 'Jeune Fille en Dior' (Dargaud, 2013.), proslavljene crtačice Annie Goetzinger donosi priču o toj prestižnoj modnoj kući u posljednjem desetljeću Diorova života, od 1947. do 1957. godine, ispričanu kroz nevin i zadivljen pogled mlade novinarke.

Izloženi su i odjevni predmeti s apliciranim motivima stripa, majica kratkih rukava s uzorkom super junaka Marvel Comicsa, kaput međunarodno uspješnog dizajnera Jean-Charles de Castelbajaca, tenisice Vans SKS “Charlie Brown” autora Charles Schulza.

Dio izložbe su i lutke od papira koje dolaze s nekoliko odjevnih predmeta i dodataka, a koje će i sami posjetitelji moći odjenuti u različite odjevne kombinacije baš kao što je to činio, primjerice, poznati dizajner Yves Saint-Laurent.

Među ostalim, tu su i radovi ilustratora Edgara P. Jacobsa, jednog od utemeljitelja europskog pokreta stripa, kao i talijanskog umjetnika stripa i ilustratora Lorenza Mattottija čije su ilustracije objavljene u časopisima Cosmopolitan, Vogue, The New Yorker, Le Monde i Vanity Fair.

Nositelj glavnog vizuala izložbe je remek-djelo američkog karikaturista Georgea McManusa, strip 'Bringing Up Father' i njegovi glavni likovi Maggie i Jiggs.

Izložba se može razgledati do 28. ožujka.