U režiji Damira Zlatara Freya

U osječkom HNK-u održana premijera drame 'Krvavi svatovi'

11.03.2017 u 08:56

Bionic
Reading

Drama 'Krvavi svatovi' Federica Garcije Lorce u režiji Damira Zlatara Freya premijerno je u petak navečer izvedena u osječkome Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK)

Redatelj Frey ističe da je riječ o intenzivnoj, neobičnoj drami u kojoj glumci glume bez riječi, a zbivanja u predstavi dočaravaju kretnjama. Takvu predstavu Frey je već postavio u kazalištima u Rijeci i Trstu, a za osječku izvedbu Lorcina djela ističe kako je zadovoljan jer je s ansamblom osječkog HNK, uspio rekonstruirati ovu tešku i zahtjevnu predstavu, s tehničkog, likovnog i glumačkog aspekta. Glumica Ivana Soldo-Čabraja, koja u priči o dogovorenom braku glumi zaručnicu, napominje da su, pripremajući predstavu, iz teksta postupno izbacivali suvišne dijelove, dok u konačnici nisu shvatili da im za izvedbu neće biti potrebna niti jedna riječ. Smatra kako se, unatoč takvom pristupu, u predstavi sve razumije.

Intendant osječkog HNK Božidar Šnajder drži da će to biti antologijska predstava toga kazališta, a ravnatelj Drame Miroslav Čabraja ističe kako je riječ o predstavi bez ijedne slabe točke, u glumačkom i tehničkom segmentu. U predstavi su, uz ostale, nastupili Aleksandar Bogdanović, Radoslava Mrkšić, Vladimir Tintor, Jasna Odorčić, Matea Grabić i Davor Panić. Redatelj Frey ujedno je i autor scenografije, kostimografije i koreografije za predstavu, a autor glazbe je Hrvoje Crnić.