U MSU

'Želje ne grade': Montažstroj otvorio izložbu o nikad dovršenoj Sveučilišnoj bolnici Zagreb

  • Autor: N.B./Hina
  • Zadnja izmjena 12.05.2020 09:09
  • Objavljeno 11.05.2020 u 17:08
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

U Muzeju suvremene umjetnosti otvorena je izložba 'U osnivanju u likvidaciji', projekt umjetničkog kolektiva Montažstroj koji kroz presjek povijesti nedovršene Sveučilišne bolnice Zagreb poziva na raspravu o pitanju uloge javnog zdravstva i posljedicama njegove liberalizacije

Izložba je prikaz dijela bogate arhivske građe koju umjetnički kolektiv Montažstroj prikuplja i obrađuje u sklopu višegodišnjeg interdisciplinarnog projekta 'Nedovršeno'. U njemu sudjeluju građani Zagreba, stručnjaci iz područja zdravstva, medicine, politike, građevine, ekonomije, novinarstva i drugi.

'Nikada dovršena Sveučilišna bolnica Zagreb po složenosti, opsegu i načinu izvođenja bila je i ostala jedan od najvećih i najsloženijih pothvata u povijesti Zagreba i Hrvatske', ističu iz Montažstroja. Sredstva za izgradnju prikupljana su 10 godina od samodoprinosa građana Zagreba, koji su o tome odlučivali na dva referenduma: 1982. i 1987. godine.

Kamen temeljac 'bolnice za 21. stoljeće, koja će izdržati potres magnitude 9 prema Richteru', postavljen je 11. svibnja 1985. a povodom obilježavanja 40 godina pobjede nad fašizmom.

'35 godina kasnije, na isti dan, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu otvara se izložba 'U osnivanju u likvidaciji', što je današnji pravni status nekadašnjeg investitora Radne organizacije 'Sveučilišna bolnica Zagreb u osnivanju', stoji u najavi.

  • +6
  • +3

U osnivanju u likvidaciji

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Izložba se sastoji od fotografija, službenih dokumenata, propagandnih i video materijala, te izbora iz nekoliko stotina naslova novinskih članaka prikazanih na vremenskoj crti koja prati izgradnju bolnice, od osnivanja radne organizacije (investitora) 1982. godine, do početka procesa likvidacije u lipnju 1995.

Postav zaokružuje originalna maketa bolnice u Blatu koja je važna ne samo kao arhivski dokument, već i kao cjelovito umjetničko djelo. Ovo je njeno drugo predstavljanje javnosti nakon što je bila izložena u Gradskoj skupštini prije početka izgradnje.

'Izložba 'U osnivanju u likvidaciji' poziva na raspravu o pitanju uloge javnog zdravstva i posljedicama njegove liberalizacije kroz primjer napuštene i zaboravljene bolnice u Blatu čija sudbina i dalje nije poznata, iako je tijekom 2019. angažirano 40 milijuna kuna u pripremi analize o mogućoj budućnosti bolnice, a svakako je dodatno aktualizirana globalnom pandemijom koronavirusa i serijom potresa nakon 22. ožujka 2020. u Zagrebu tijekom kojeg su teško oštećene i zagrebačke bolnice', poručuju iz Montažstroja.

Izložba će u prostoru ekstenzije Muzeja suvremene umjetnosti biti otvorena za građane od 12. svibnja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!