INTERDISCIPLINARNI PROJEKT

MSU obilježava 75. godišnjicu završetka Drugog svjetskog rata

09.05.2020 u 15:41

Bionic
Reading

MSU putem interneta prigodno obilježava 75. godišnjica kraja Drugog svjetskog rata

U okviru interdisciplinarnog projekta ‘Umjetnost djeluje! Kultura otpora i oslobođenja u Europi’ putem web, Facebook i YouTube stranica zagrebačkog MSU-a prigodno će se obilježiti 75. godišnjica kraja Drugog svjetskog rata.

U prijenosu uživo u subotu od 17 sati predstavit će se radovi nastali kao dio tog projekta, koji su pokrenuli austrijska udruga HASENHERZ i Fundacija WannseeFORUM Berlin, koji obuhvaća umjetničko, kulturno i povijesno-političko obrazovanje mladih.

Umjetnici Anderwald + Grond (Austrija), OKO (Hrvatska), Katja Pratschke (Njemačka) i Alessandra Ferrini (Velika Britanija / Italija) osmislili su i realizirali umjetnička djela na tu temu, nakon što su mladi sudionici istraživali pokret otpora i oslobođenja od fašizma tijekom Drugog svjetskog rata.

‘Temeljeni na povijesno-umjetničkim djelima na temu otpora, nastali radovi usredotočeni su na pitanja o povijesno-kulturnim korijenima ključnim za razumijevanje današnje Europe, ali i i njegovog nasljeđa u pojedinim zemaljama’, ističe se.

Klub mladih MSU-a tako je u suradnji s multimedijalnom umjetnicom OKO (Marina Mesar) istraživao i obrađivao temu partizanskog otpora na području Hrvatske, točnije - ulogu žena u njemu.

‘Aktivne sudionice antifašističkog pokreta, žene su tijekom Drugog svjetskog rata preuzele mnoge tradicionalno muške uloge, čemu, između ostalog, svjedoče i iznimno visoka zastupljenost partizanki u Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije, kao i brojna odličja koja su primile’, napominje se.

Radom ‘Otpor: jučer i danas / Resistance: Then and Now’ obuhvaćeni su te dovedeni u suodnos antifašistički otpor tijekom Drugog svjetskog rata, te različiti oblici otpora našeg suvremenog doba.

‘Protesti protiv rodne neravnopravnosti, rasizma, nacionalizma i sličnih vidova diskriminacije, oblici su otpora kojima i dalje svjedočimo u borbi za mir svakog pojedinca, ističe se u najavi MSU-a.

Online proslava i komemoracija počinje od 17 sati na https://culture-of-resistance.eu/commemoration2020, a osim virtualnim putem, rezultati projekta i suradnje u narednim mjesecima bit će predstavljeni i na izložbama u Museionu Bolzanu, MSU Zagreb, u muzeju Erlauf Erinnert te u Berlinu.