zagreb

U Meštrovićevom paviljonu danas se otvaraju četiri izložbe

14.09.2023 u 09:23

Bionic
Reading

U Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Meštrovićevom paviljonu danas se paralelno otvaraju čak četiri izložbe

Skupna izložba "Svjetovi unutra svjetova" otvara se u Galeriji Prsten, ''Različita slika'' Gordane Bakić u Galeriji Bačva, "Spektakulariziranje margine: Prožimajući Svjetovi Barrya Wolfryda'' u Galeriji PM i ''Extra Time" Željka Beljana u Galeriji Ispod.

Izložba "Svjetovi unutar svjetova" predstavlja Sophie Erlund (Danska), Stephena Kenta (SAD), Josepa Maynoua (Španjolska), Igora Eškinju (Hrvatska) i Marka Požlepa (Slovenija), koji s odmakom od svakodnevice propituju svoju umjetničku praksu tijekom rezidencijalnog programa, dublje zadirući u nova i već postavljena pitanja u svom radu.

Riječ je o putujućoj izložbi već predstavljenoj na Mallorci i u Dubrovniku, ostvarenoj nakon jednomjesečne umjetničke rezidencije u centru suvremene umjetnosti CCA Andratx na Mallorci.

Za središnji prostor Meštrovićevog paviljona odabrana je izložba Gordane Bakić koja, napominje se u najavi, planski radi sliku, računajući na korespondenciju visokoorganiziranog eklektičkog prostora i profiliranog jezika svojih vlastitih eklektičkih i neomanirističkih radova.

Izložba američkog umjetnika Barryja Wolfryda donosi ciklus radova, vezanih uz njegovu aktualnu izložbu , "Fragility of The Absurd" u meksičkom muzeju Arocena u Torreonu, kojim preispituje rat kao kliše, ali i tradicijska umijeća koja su zbog masovnog turizma krenula u smjeru kiča.

U Galeriji Ispod Željko Beljan će u prostornoj instalaciji Extra time istražuje poveznicu između ručnog rada kao „inferiornijeg“ oblika umjetničkog izričaja i niželigaškog nogometa kao „inferiornijeg“ oblika igre od profesionalnog.

Imaginarni amaterski klub "Extra time", ukrašen memorabilijama tipičnim za klupske prostorije svakog velikog kluba, ovom će prilikom dobiti svoje mjesto u „klupskim“ prostorijama HDLU-a, najavljeno je.

Izložbe će biti otvorene do 8. listopada.