'Još jedan film o ratu, ocu i domu'

Dokumentarni projekt Damira Markovine osvojio tri nagrade na Al Jazeera Documentary Industry days

13.09.2023 u 13:42

Bionic
Reading

Na drugom izdanju Al Jazeera Documentary Industry days, koji su se od 9. do 11. rujna održavali u sklopu AJB DOC Film Festivala u Sarajevu, hrvatski je dokumentarni projekt naziva Još jedan film o ratu, ocu i domu, autora Damira Markovine, osvojio tri nagrade

Za autora filma Damira Markovinu i producenticu Tamaru Babun, iz zagrebačke produkcijske kuće Wolfgang&Dolly, participacija je na navedenom programu osmišljenom da bude podrška i platforma za rast i širenje dokumentarnih filmova diljem svijeta, kao i za suradnje te međunarodne koprodukcije, bila zaista uspješna.

"Još jedan film o ratu, ocu i domu" osvojio je Balkan Stars nagradu, jednu od glavnih nagrada za koprodukciju u vrijednosti od 5.000 €, a dodjeljuje je Al Jazeera Balkans. Uz nju, projekt dobiva i nagradu Balkanska zvijezda koju u iznosu od 5.000 € dodjeljuje Filmski centar Crne Gore, partner Industry Days programa.

Markovina je za svoj projekt dobio i nagradu MIA-e koja podrazumijeva participaciju na Co-production Market and Pitching Forumu MIA-e – međunarodnog audiovizualnog marketa koji se održava ovog listopada u Rimu.

“Iznimno sam sretan što smo dobili prigodu predstaviti i testirati naš projekt pred nekim od najvažnijih europskih filmskih i TV profesionalaca i festivalskih decision makera iz zajednice dokumentarnog filma i, naravno, zbog osvojenih nagrada. Jako nam je važno da je naš projekt prepoznat i prihvaćen kao tema od potencijala i značaja na regionalnom, ali i širem, europskom tržištu. Želio bih se od srca zahvaliti Al Jazeeri Balkans na nagradi i fantastično organiziranom Industryju te Filmskom centru Crne Gore koji nam je svojom nagradom dao još jači vjetar u leđa. Veselim se predstaviti film na skorom audiovizualnom marketu MIA u Rimu, koji je upravo naš projekt odabrao za sudjelovanje u pitchu i koprodukcijskom forumu“, rekao je autor Damir Markovina.

“Još jedan film o ratu, ocu i domu prvi je dugometražni film Damira Markovine koji me osvojio svojim autorskim pristupom u filmovima Čekaj me i Dezerteri. Radi se o jednoj odličnoj suradnji i jako sam ponosna da je projekt tako lijepo primljen na izvrsno organiziranom AJB Doc Industry programu. Pred nama je još puno posla, ali ohrabreni smo odličnim reakcijama nakon pitcha, mogućnostima za suradnje koje su se otvorile, i, naravno, osvojenim nagradama”, izjavila je producentica Tamara Babun.

"Još jedan film o ratu, ocu i domu" priča je o ocu i sinu koji mu trideset godina nakon završetka rata pokušava pomoći da prevlada i izloži vlastitu ratnu traumu i prihvati povratak u grad koji je njihovu obitelj prognao u egzil. Burna ratna i obiteljska povijest, te konflikt različitih životnih i političkih stavova stoje na putu njihovog konačnog pomirenja i prihvaćanja. Projekt je u fazi produkcije i njegov dovršetak očekuje se krajem sljedeće godine. U sklopu Al Jazeera Documentary Industry days programa predstavljena su 22 projekta iz Jugoistočne Europe, Kavkaza i regije MENA (Bliski istok i Sjeverna Afrika).