u petak u lazaretima

U Dubrovniku se otvara izložba o nalazu srednjovjekovnog pločnika skrivenog ispred crkve sv. Vlaha

06.02.2020 u 10:08

Bionic
Reading

Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika i Zavod za obnovu Dubrovnika organiziraju izložbu 'Što nam je skriveno pod pločnikom ispred crkve sv. Vlaha?' čije će otvaranje biti u petak, 7. veljače 2020. u 19 sati u 4. lađi Lazareta.

Izložba je dio programa ovogodišnje Feste sv. Vlaha i Dana Grada Dubrovnika., a riječ je o prvoj u ciklusu izložbi kojima će Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika i Zavod za obnovu Dubrovnika predstaviti dio brojnih arheoloških nalaza zabilježenih tijekom svog četrdesetogodišnjeg djelovanja.

Kako su obrazložili iz Zavoda za obnovu Dubrovnika sanacija pločnika ispred sjevernog pročelja crkve sv. Vlaha obavljena je od 02. rujna do 25. studenog 2019. godine.

'Kako je u Dubrovniku povijest opipljiva na svakom koraku, tako se prilikom iskopa vrlo brzo pojavio nalaz arheološkog i kulturno-povijesnog značaja. Na dubini od dvadesetak centimetara pronađen je stari pločnik koji datira još iz 14. stoljeća, većinom izrađen od opeke narančastih, crvenih i oker tonova, veličine 24x4x7 cm i 24x6x7 cm. Slagan je na podlogu od naboja crvenice, debljine do 7 cm. Pronađeno je ukupno 41 kvadratno polje dimenzija 210x210 cm. Polja su obrubljena kamenim rubnicima. Opeka je u dvadeset osam polja položena na nož u tehnici riblje kosti (opus spicatum), a u dvanaest polja je slagana na način da tvori kvadrate. Samo jedno polje popločeno je oblucima' tumači Mihaela Skurić,ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika, u najavi izložbe.

Kako bi se povijesni pločnik što bolje očuvao, nakon snimanja i detaljnog dokumentiranja, zaštićen je geotekstilom i slojem šljunka na kojeg je potom nanesena podloga, odnosno nosivi sloj na kojeg su položene kamene ploče, obrazloženo je.

Kako je novootkriveni srednjovjekovni pločnik pobudio je velik interes građana i medija, Zavod ga je odlučio dodatno predstaviti izložbom koja ostaje otvorena do 25. veljače 2020.