'Sretan Božić, Yiwu' u DOKUKINU KIC

U četvrtak se prikazuje hvaljeni dokumentarac Mladena Kovačevića o kineskom gradu iz kojeg dolazi većina božićnih ukrasa

14.12.2021 u 10:49

Bionic
Reading

FIlm je nagrađen Srcem Sarajeva za najbolji dokumentarni film, a donosi priču o svakodnevici i intimi kineskih radnika iz tvornica 'božićnih čuda'. Osim projekcije, održat će se i masterclass s redateljem

Yiwu, grad u istočnoj Kini od 1,2 milijuna ljudi i više od šest stotina tvornica, svjetski je centar proizvodnje božićnih ukrasa. U Yiwuu se proizvede čak dvije trećine svih božićnih ukrasa na kugli zemaljskoj. Milijuni kuglica, crvenih kapica i plastičnih USB-stabala, upakiranih u svjetlucave kutijice slijevaju se iz ove 'radionice božićnih čuda' s dalekog istoka da bismo ih mi na zapadu u prosincu konzumirali.

O svakodnevici radnika koji proizvode božićne ukrase govori film 'Sretan Božić, Yiwu' srpskog redatelja Mladena Kovačevića, koji u četvrtak, 16. prosinca gostuje u zagrebačkom Dokukinu KIC gdje će sudjelovati u razgovoru nakon filma. U tvornice u Yiwu stižu radnici iz cijele Kine, a s njima i njihove proširene obitelji. To su mjesta gdje se upoznaju budući partneri, stvaraju prijateljstva i rađaju djeca.

Izvor: Društvene mreže

U filmu pratimo radnike, menadžere i vlasnike tvornica u njihovim svakodnevnim radnim i životnim ritualima, dok čavrljaju, pjevaju, ogovaraju, zaljubljuju se i odljubljuju, a sve uz diskretnu dozu apsurdnog humora. Kako su im plaće narasle radnici si sada mogu priuštiti najnoviji iPhone, ali još uvijek žive u pretrpanim spavaonicama. Mlade generacije umorne su od rada u tvornicama, isparavanja kemikalija i sveprisutnih šljokica i žele biti dijelom kineskog sna – imati vlastiti posao, biti bogati, neovisni, zaljubljeni.

Premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, te potom na IDFA-i i Sarajevo Film Festivalu gdje je osvojio Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film, 'Sretan Božić, Yiwu' propituje i bizarnost činjenice da svi ukrasi bilo u Zagrebu, Parizu ili Moskvi, dolaze iz jednog grada u Kini, uostalom kao i većina mobitela ili televizora na svijetu. Nakon kinopremijere u zagrebačkom Dokukinu KIC u četvrtak, 16. prosinca u 19 sati redatelj Mladen Kovačević sudjelovat će u razgovoru s filmskom kritičarkom Višnjom Vukašinović. Dan poslije, u petak, 17. prosinca redatelj Mladen Kovačević održat će masterclass predavanje pod nazivom 'Režijske intervencije u dokumentarnom filmu' uz moderaciju Nebojše Slijepčevića. Uoči kinopremijere filma 'Sretan Božić, Jiwu', Dokukino KIC predstavit će zagrebačkoj publici dosadašnji opus ovog zapaženog regionalnog autora.

U srijedu 15. prosinca u 19 sati prikazat će se njegova alpinistička priča '4 godine u 10 minuta', intimni prikaz jednog nesvakidašnjeg putovanja i avanture prvog srpskog alpinista koji se popeo na Mount Everest, prikazana na Hot Docsu i nagrađena posebnim priznanjem na Visions du Réelu. Isti dan u 20:30 sati slijede dva nagrađivana srednjometražna dokumentarca - 'Zid smrti, i tako to' o neustrašivoj zvijezdi cirkusa Princezi Zida (smrti) u produkciji Restarta i 'Anplagd' o muzičarima koji sviraju na neobičnom instrumentu - svježim zelenim listovima.

Ulaz na obje projekcije je besplatan.